News

Primele imagini cu doborârea dronei americane de către ruşi. Pentagonul a făcut publică înregistrarea incidentului de la Marea Neagră. Video

Armata americană a făcut public videoclipul incidentului de marţi, de deasupra Mării Negre, când au avion rusesc a doborât o dronă de recunoaştere.
16.03.2023 | 13:36
Primele imagini cu doborarea dronei americane de catre rusi Pentagonul a facut publica inregistrarea incidentului de la Marea Neagra Video
Imagini surprinse de dronă, cu atacul ruşilor
ADVERTISEMENT

Comandamentul European al Armatei SUA a publicat joi imagini ale coliziunii de marți, dintre o dronă de supraveghere a SUA și avioanele de luptă rusești deasupra Mării Negre. Armata americană acuză că ruşii au hărţuit dobora aproximativ o jumătate de oră şi au doborât-o.

Americanii au şters datele sensibile din dronă

Videoclipul arată momente critice din confruntarea din aer, despre care Pentagonul a spus că a durat 30-40 de minute. Pe imagini se poate vedea cum un avion militar rus se apropie foarte mult de drona armatei americane, deversează combustibil în apropierea ei şi îi provoacă avarii la elice.

ADVERTISEMENT

Înregistrarea video desecretizată, care are aproximativ 40 de secunde, a fost editată de armata Statelor Unite în ceea ce priveşte durata, dar arată evenimentele în ordinea în care s-au petrecut, se arată într-un comunicat al Pentagonului.

Rusia a negat acuzaţiile SUA conform cărora avioanele sale au acţionat imprudent în incidentul de marţi de deasupra Mării Negre şi a susţinut că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia..

ADVERTISEMENT

Washingtonul a anunţat marţi că un avion de vânătoare rusesc Su-27 a lovit o dronă americană MQ-9 “Reaper” pentru culegere de informaţii şi monitorizare. Departamentul Apărării Statelor Unite afirmă că avionul Suhoi a lovit elicea dronei, obligând forţele aeriene americane să o aducă la nivelul mării.

Statele Unite au comunicat că drona efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de avionul rusesc. Între timp, Rusia ar fi ajuns deja la locul din Marea Neagră unde s-a prăbuşit drona, relatează CNN, care vorbeşte despre un fel de cursă între forțele ruse și americane pentru a vedea cine va ajunge primul la respectivul punct.

ADVERTISEMENT

Unul dintre șefii armatei americane, generalul Mikey Milley, spune că va fi dificil ca drona să fie scoasă la suprafaţă. “Probabil s-a scufundat la o adâncime foarte mare, astfel încât orice operațiune de recuperare, din punct de vedere tehnic, ar fi foarte dificilă”, a spus Milley.

Dacă drona americană va fi totuşi scoasă la suprafaţă de de ruși, autoritățile americane au luat deja toate măsurile pentru a-i împiedica pe aceştia să extragă din ea informații utile, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. Ulterior, SUA au clarificat acest lucru anunțând că au șters date sensibile din softul dronei.

ADVERTISEMENT

Departamentul de Stat l-a convocat marți pe ambasadorul rus Anatoli Antonov pentru a-și exprima îngrijorarea SUA cu privire la incident, primul de acest gen de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu mai bine de un an. Totodată, Kremlinul a anunțat că, după acest incident, relațiile cu Statele Unite sunt într-o „stare deplorabilă” și la cel mai de jos nivel din istorie.

ADVERTISEMENT