News

Drona americană, doborâtă de ruși, a plecat din România. Cum se apără Moscova și ce spun oficialii SUA

Drona americană, doborâtă de ruși deasupra Mării Negre, plecase din România conform unor oficiali americani care sunt în stare de șoc.
15.03.2023 | 10:55
Drona americana doborata de rusi a plecat din Romania Cum se apara Moscova si ce spun oficialii SUA
Drona americană MQ-9 Reaper. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Drona americană MQ-9 reaper plecase din România și survola Marea Neagră. Oficialii americani au declarat pentru presa din SUA că au privit șocați cum drona era hărțuită de avioane de luptă rusești Su-27. Ulterior, drona s-a prăbușit sau a aterizat forțat în mare.

Drona americană doborâtă de ruși a plecat din România

”Drona a decolat marți dimineață de la o bază din România (de la Câmpia Turzii – n.r.) pentru o misiune programată de recunoaștere, care de obicei durează 9-10 ore”, transmite New York Times. Americanii spun că drona aceasta era neînarmată și a fost interceptată de avioane rusești Su-27 la 120 de kilometri sud-vest de Crimeea.

ADVERTISEMENT

”Drona MQ-9, care zbura la o altitudine de peste 7.500 de metri, este dotată cu camere sofisticate și senzori care pot supraveghea Crimeea din spațiul aerian internațional – o misiune obișnuită, a mai adăugat oficialul”, au mai transmis oficialii americani, sub protecția anonimatului. Avioanele Su-27 au fost mult mai rapide decât drona și au aruncat cu combustibil pe aceasta.

Armata americană e ”șocată” momentan de acest incident, în condițiile în care tot mai mulți oficiali se tem că un incident deasupra Mării Negre poate duce la o confruntare armată între Rusia și NATO. Momentan situația nu a escaladat, ambasadorul Rusiei în SUA fiind chemat pentru lămuriri.

ADVERTISEMENT

Oficiali americani de top au catalogat manevrele rușilor drept ”nesigure, neprofesioniste și nesăbuite”. Se pare că un avion Su-27 a fost avariat în urma contactului cu drona MQ-9. Rușii se apără și spun că nu au lovit nicio dronă și că aceasta s-a prăbușit singură sau din cauza unor erori de manevrare. Mai mult, Rusia dă vina din nou pe SUA pentru incident și vorbește despre ”provocări”,  potrivit NYT.

În luna iulie 2022, ministrul apărării Vasile Dîncu vorbea despre drona MQ-9 Reaper prăbușită la Câmpia Turzii. ”Nu au fost pagube, au căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. Deocamdată aceste drone sunt folosite pentru antrenament. Ne antrenăm împreună, și noi și americanii, cu aceste drone.

ADVERTISEMENT

Nu au fost pagube, a căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. Noi nu operăm în acest moment drone MQ-9 Reaper”, declara ministrul. Atunci s-a constatat că drona se prăbușise din cauza unor erori tehnice, însă o investigație a americanilor urma să facă mai multă lumină în acel caz.

În România ar exista momentan 6 drone Reaper, care execută misiuni de supraveghere în zona aeriană a Mării Negre, dar și la granița cu Ucraina și Belarus. Primele drone au ajuns la Câmpia Turzii în iulie 2019, însoțite de personalul Detașamentului 2 a Grupului 52 de Expediție. Țara noastră și-a manifestat interesul să cumpere astfel de drone sau chiar să le producă, însă într-un viitor îndepărtat.

ADVERTISEMENT

În martie 2021, Forțele Aeriene ale SUA au declarat că prețul unitar al unei drone MQ-9 Reaper este de 56,5 milioane de dolari, pentru un pachet care include ”patru avioane cu senzori, stație de control la sol și legătură prin satelit Predator Primary”. Deloc surprinzător, având în vedere viteza aeronavei și ritmul de tragere înfricoșător de rapid, costul unei drone MQ-9 Reaper poate afecta serios bugetul militar al oricărei națiuni.

ADVERTISEMENT