News

Primele imagini cu suspecții atentatului terorist de lângă Moscova. De ce Putin va încerca să dea vina pe Ucraina

În timp ce pe canalele de Telegram au apărut primele imagini cu suspecții atacului terorist de lângă Moscova, autoritățile ruse insistă pe o legătură cu Ucraina
23.03.2024 | 16:50
Primele imagini cu suspectii atentatului terorist de langa Moscova De ce Putin va incerca sa dea vina pe Ucraina
Kremlinul va încerca să plaseze vina pe Ucraina. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce oficialii FSB au precizat că au fost arestate patru persoane și alte 11 reținute în legătură cu atentatul de vineri seară de la un mall din apropierea Moscovei, pe rețelele de socializare au apărut și primele imagini cu suspecții dar și cu autoturismul în care aceștia se aflau. Analiștii ucraineni se tem însă că, chiar și în lipsa dovezilor, Kremlinul va încerca să insiste pe această asociere.

Primele imagini cu suspecții teroriști arestați

Sâmbătă după-amiază, în prima reacție la atacul terorist de vineri seară, președintele Vladimir Putin a precizat că „toți cei patru autori direcți ai atacului terorist au fost reținuți, aceștia au încercat să fugă spre Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Anterior, Aleksandr Hinstein, membru al Dumei de Stat, precizase că cei patru atacatori ar fi fost reperați de către poliție în regiunea Briansk, la 340 km sud-vest de Moscova, și că doi dintre aceștia au fost reținuți pe loc, alți doi reușind să fugă în primă fază.

„În timpul urmăririi, s-au tras focuri de armă şi maşina s-a răsturnat. Un terorist a fost reţinut la faţa locului, iar restul au fugit în pădure. În urma căutărilor, un al doilea suspect a fost găsit şi reţinut în jurul orei 3:50. Căutările pentru ceilalţi continuă”, a declarat oficialul rus.

ADVERTISEMENT

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări și imagini cu acești presupuși suspecți, într-una dintre înregistrări un bărbat, cu mâinile legate la spate, pare să fie interogat de mai mulți oficiali, care îl și filmează cu telefoanele.

De altfel, numele presupușilor suspecți au circulat imediat pe canalele de Telegram precum și informația cum că aceștia ar fi cetățeni ai republicii Tajikistan. Totuși, încă de sâmbătă dimineață autoritățile din Tajikistan au încercat să oprească acest zvon, precizând că oficialii ruși nu le-au transmis vreo informație în acest sens. „Este esențial de menționat că autoritățile tadjice nu au primit o confirmare oficială din partea autorităților ruse cu privire la informațiile false care circulă și care implică cetățeni tadjici”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe al Tajikistanului.

ADVERTISEMENT

Kevin Rothrock, editorul publicației ruse Meduza, a publicat o altă înregistrare în care apare același bărbat în timp ce este interogat, susținând că a participat la atacul terorist pentru bani.

Reamintim că organizația teroristă ISIS-K, ce își are baza în Afganistan, a revendicat încă de vineri seară atacul. Sâmbătă, aceștia au încercat să dovedească acest lucru publicând o fotografie cu cei patru atacatori. Niciunul dintre bărbați nu este identificabil în imagine, care a fost publicată de agenția Amaq, afiliată ISIS. Toți poartă cagule, iar restul fețelor lor sunt neclare.

ADVERTISEMENT

ISIS a descris atacul ca fiind “cel mai feroce din ultimii ani”, potrivit unei traduceri a mesajului realizată de SITE Intelligence Group, care monitorizează propaganda grupărilor teroriste.

Amaq a oferit detalii despre atac, spunând că trei luptători au atacat mulțimea adunată la locul de desfășurare a evenimentului cu pistoale și cuțite, în timp ce al patrulea a aruncat dispozitive incendiare. Acesta a precizat că atacul a fost precedat de o operațiune intensivă de supraveghere a localului.

Acesta a adăugat că “atacul se înscrie în contextul normal al războiului furibund dintre Statul Islamic și țările care luptă împotriva islamului”, potrivit traducerii realizate de SITE.

Putin va încerca să implice Ucraina

Cu un război care decurge prost în Ucraina, autoritățile ruse nu se află în poziția de a aloca resurse și împotriva extremiștilor islamiști. Deși autoritățile de la Kiev au negat orice implicare, Moscova insistă cu o presupusă legătură, subliniind faptul că cei patru suspecți s-ar fi îndreptat spre Ucraina.

Chiar Vladimir Putin a precizat, în intervenția sa de sâmbătă, că „potrivit informațiilor preliminare, partea ucraineană le pregătea o fereastră pentru trecerea frontierei”. În fapt, ideea că cei patru suspecți s-ar fi îndreptat spre Ucraina a fost vehiculată imediat ce au fost prinși la sud-vest de Moscova.

Analiștii ucraineni se tem că Putin va folosi acest incident pentru a asocia din nou Ucraina în rândul amenințărilor la adresa Rusiei. Tymofiy Mylovanov, profesor la Universitatea din Kiev și fost ministru al economiei, este de părere că Putin nu are de ales în a plasa vina pentru acest atac asupra Ucrainei chiar dacă informațiile preliminare indică spre ISIS.

„Dacă este adevărat că ISIS se află în spatele atacului, Putin trebuie să răspundă în forță. În caz contrar, el pare slab. Dar el despot avea capacitatea de a executa orice acțiune semnificativă împotriva ISIS. În parte pentru că este blocat în Ucraina. 

Deci, există două opțiuni pentru el: unu, să se retragă din Ucraina și să se concentreze asupra ISIS, și doi, ignoră ISIS și continuă să se concentreze pe Ucraina. Niciuna nu este bună, dar pare să înceapă să construiască un context pentru a da vina pe Ucraina”, a scris acesta pe Twitter, arătând că au fost mai multe declarații ale politicienilor ruși care au dat direct vina pe Ucraina pentru atacul terorist de vineri seară.

Acesta subliniază însă că, indiferent de ce decide Putin și pe cine va da vina, „problema ISIS în Rusia nu va dispărea. Iar Putin este incapabil să se ocupe de ea”. Mai mult, economistul ucrainean spune că acest nou episod va arăta din nou cât de slab este regimul lui Putin, ale cărui servicii de securitate sunt preocupate de controlul protestelor și al opoziției.

„Aparatul său de securitate este antrenat să prevină și să reprime protestele democratice ale civililor, nu atacurile teroriste. FSB și Rosgvardiya au eșuat în mod clar să răspundă la atac în mod corespunzător

Odată ce Putin nu mai poate livra în materie de securitate, contractul social este rupt. Rusia este brutală și puterea schimbă mâinile, doar că nu într-un mod democratic. Putin a făcut o greșeală strategică invadând Ucraina. Iar acum pare hotărât să persiste”, a mai explicat acesta.

Aceeași idee este subliniată și într-o analiză a celor de la CNN, care notează că atacul terorist de vineri este o lovitură pentru președintele Vladimir Putin, proaspăt ales tocmai pentru a le garanta securitatea rușilor.

„Aceasta nu este deloc stabilitatea și securitatea pentru care atât de mulți ruși au votat pentru Putin. De ani de zile, omul forte de la Kremlin a fost prezentat ca un lider capabil să garanteze ordinea în această țară vastă și turbulentă.

Dar Rusia de astăzi pare mai nesigură și mai volatilă decât în orice moment din cei 24 de ani de mandat ai lui Putin. Războiul brutal al Kremlinului din Ucraina, aflat acum în al treilea an îngrozitor, i-a costat scump pe ruși”, scriu cei de la CNN.

ADVERTISEMENT