News

Primele măsuri luate de Raed Arafat după incendiul de la Ferma Dacilor. Cine a fost schimbat din funcție

Tragedia de la Ferma Dacilor, județul Prahova a generat primele măsuri drastice în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
28.12.2023 | 07:36
Primele masuri luate de Raed Arafat dupa incendiul de la Ferma Dacilor Cine a fost schimbat din functie
Pensiunea Ferma Dacilor a ars complet pe data de 26 decembrie 2023 / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Departamentul pentru Situații de Urgență, instituție condusă de Raed Arafat, transmite că au fost luate primele măsuri administrative după incendiul din localitatea Tohani, de la Ferma Dacilor.

Raed Arafat l-a schimbat din funcție pe unul din șefii ISU Prahova

Într-un comunicat oficial emis miercuri, 27 decembrie, autoritățile au făcut publice rezultatele unei prime analize efectuate la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Prahova (ISU PH).

ADVERTISEMENT

Prima măsură luată de Raed Arafat a fost schimbarea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU PH. Decizia a venit ca urmare a faptului că ISU PH a permis funcționarea unității Ferma Dacilor, deși aceasta nu deținea autorizațiile necesare.

Inspectorii ISU Prahova au verificat locația în anul 2019, însă nu au dispus măsurile potrivite pentru evitarea unei tragedii.

ADVERTISEMENT

S-a sesizat Parchetul în legătură cu activitatea inspectorilor ISU, în cazul Ferma Dacilor

De asemenea, s-a hotărât trimiterea unei echipe de control la nivelul ISU Ph, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU. Această echipă va evalua atât activitatea de prevenire la nivelul ISU Ph, cât și aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei precedente la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

În final, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de secretarul de stat Raed Arafat, a anunțat sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la anumite aspecte rezultate din analiza documentelor și discuțiilor avute la nivelul IGSU.

ADVERTISEMENT

Aceste aspecte au fost identificate ca fiind circumscrise sferei penale, iar DSU afirmă că va coopera pe deplin cu autoritățile de investigație pentru lămurirea acestor chestiuni.

Ferma Dacilor funcționa fără autorizație de incendiu

Între timp, numărul victimelor de la pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea Tohani, continuă să crească. Până în acest moment, autoritățile au confirmat șapte persoane decedate, identificate pe baza probelor ADN. Pe lista victimelor se numără mai mulți tineri, printre care: o studentă la sociologie, fiul unui general de armată, dar și fiul patronului pensiunii.

ADVERTISEMENT

Pensiunea Ferma Dacilor nu deținea autorizație de construire și funcționa doar pe baza unui certificat de edificare, obținut la șapte ani după deschidere. De asemenea, locația nu avea nici autorizație de securitate la incendiu.

ADVERTISEMENT
Tags: