News

Primele sunete de pe Marte. Ce a captat Perseverance pe planeta roșie. Video

23.02.2021 | 16:01
Primele sunete de pe Marte Ce a captat Perseverance pe planeta rosie Video
ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, NASA a dat publicității primele sunete de pe Marte captate de roverul Perseverance, cel care a aterizat în urmă cu câteva zile pe planeta roșie.

Primele imagini filmate de camerele roverului în timpul amartizării surprind momentul în care acesta atinge solul planetei, dar și primele unde sonore de pe suprafața lui Marte.

ADVERTISEMENT

Într-un videoclip postat de NASA și preluat de presa americană ni se prezintă repere majore cu ultimele minute ale intrării roverului în atmosferă, coborârea acestuia și amartizarea de pe 18 februarie.

Primele sunete de pe Marte înregistrate de roverul Perseverance

Imagini astronomice istorice date publicității marți, 23 februarie, de către cei de la NASA. Prima înregistrare audio, care a transmis, în premieră și primele imagini video de pe Marte, a apărut în cursul acestei zile.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 25 de camere au fost atașate la bordul roverului Perseverance, iar 5 dintre acestea s-au activat în momentul aterizării. Imaginile surprinse de camerele de pe rover arată perspectiva unei nave spațiale ce aterizează pentru prima dată pe Marte.

Clipurile audio au fost captate de două microfoane montate pe rover. Într-unul, în fundal se aude un zgomot slab, despre care Dave Gruel, inginerul principal al subsistemului de camere și microfoane al Perseverance, a spus că provine de la rover în sine.

ADVERTISEMENT

Apoi, la aproximativ 10 secunde distanță, microfonul a preluat zgomotul mic al unei rafale de vânt, marcând primele sunete înregistrate de pe suprafața marțiană, scrie NBCNews.

”Imaginează-ți că stai pe suprafața lui Marte și asculti împrejurimile. Este mișto, foarte tare. Copleșitor, dacă vreți”, a spus Gruel în presa americană.

ADVERTISEMENT

Gruel a adăugat că roverul va continua să capteze sunete de pe Marte pe măsură ce misiunea roverului va începe. ”Ne bazăm pe ambele instrumente care înregistrează niște sunete cu adevărat uimitoare de pe suprafața lui Marte”, a spus el.

Imagini spectaculoase publicate de NASA de pe Marte

În urmă cu o zi, NASA a publicat o înregistrare video spectaculoasă ce prezintă coborârea roverului Perseverance pe Marte, prima de acest tip din lume, după sosirea pe planeta roșie.

Videoclipul publicat de NASA, care durează circa 3 minute, arată imaginile filmate de mai multe camere amplasate în diverse zone ale modulului de amartizare, după intrarea lui în atmosfera marţiană.

ADVERTISEMENT
Tags: