ADVERTISEMENT
News

Primul deces din cauza gripei aviare, înregistrat în India. Victima este un băiat de numai 11 ani

Un băiat în vârstă de 11 ani din India este primul caz de deces din India în urma contractării tulpinii H5N1 a gripei aviare.
Autor: Luca Dinulescu | 22.07.2021 | 18:18
Primul deces din cauza gripei aviare, înregistrat în India. Victima este un băiat de numai 11 ani
În India a fost confirmat primul deces la om din cauza tulpinii H5N1 a gripei aviare. Sursa foto: hepta.ro

Tânărul în cauză a fost internat pe data de 2 iulie la Institutul de Științe Medicale All India din New Delhi, acesta fiind infectat cu virusul gripei aviare din tulpina H5N1.

ADVERTISEMENT

Din păcate, însă, acesta a decedat chiar săptămâna aceasta, ca urmare a faptului că organele interne i-au cedat. Totodată, medicii care l-au tratat, precum și familia băiatului, au rămas în izolare, autoritățile începând urmărirea persoanelor cu care aceștia au fost în contact.

Evenimentul este cu atât mai surprinzător cu cât, în Harayana, statul natal al băiatului, autoritățile din domeniul zootehnic nu au identificat niciun caz de gripă aviară.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, responsabilii au decis să intensifice monitorizările în încercarea de a opri o eventuală răspândire a tulpinii.

Decesele din cauza gripei aviare sunt relativ rare la oameni

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, la începutul lunii trecute, a fost descoperit în China primul caz de infectare la om cu o altă tulpină de gripă aviară, H10N3.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Comisia Națională de Sănătate din China (NHC) susține că această tulpină este o variantă mai puțin agresivă a virusului, fără a da însă detalii în legătură cu infectarea respectivului caz.

Evenimentul este notabil în special datorită faptului că gripa aviară este greu transmisibilă de la animal la om, prin urmare decesele din cauza acesteia sunt relativ rare.

ADVERTISEMENT

În perioada 2016-2017, spre exemplu, au existat 300 de decese în urma infectării cu o altă tulpină a gripei aviare, H7N9.

Care sunt principalele simptome ale gripei aviare

Deși cazurile de transmisie a gripei aviare de la animale la oameni sunt rare, iată, totuși, care sunt principalele simptome, în cazul în care suspectați o eventuală infecție cu acest virus:

ADVERTISEMENT
  • febră, cu temperatură de peste 37,8 grade Celsius
  • tuse, dificultăți de respirație
  • diaree

Alte simptome care pot apărea sunt: durerea în gât, senzația de confuzie, durerile de cap sau corporale, secrețiile nazale apoase. De asemenea, este important de specificat faptul că tulpina H5N1 a gripei aviare afectează în special copiii și adulții tineri.

ADVERTISEMENT

Testarea pentru infectarea cu tulpina H5N1 trebuie să se facă în special în rândul persoanelor care au fost expuse recent la păsări bolnave sau moarte, iar principalul factor de risc este întârzierea prezentării la spital în cazul apariției primelor simptome.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!