News

Primul deces din România, cauzat de flurona. O femeie din Iaşi a murit infectată simultan cu gripă şi Covid-19

Managerul Spitalului Sf. Parascheva, din Iaşi, a anunţat primul deces cauzat de flurona, în România. Victima este o femeie în vârstă de 74 de ani
09.01.2023 | 18:17
Primul deces din Romania cauzat de flurona O femeie din Iasi a murit infectata simultan cu gripa si Covid19
Primul deces din România, cauzat de flurona Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu, a anunţat că o femeie în vârstă de 74 de ani, diagnosticată cu flurona, termen folosit pentru a descrie infecţia simultană cu virusul gripei sezoniere şi Covid-19, a murit luni în acest spital.

Un bărbat infectat cu flurona a fost externat

Medicul Florin Roşu a precizat că la Spitalul “Sf. Parascheva” au fost internate două persoane cu simptomele flurona, pe lângă cazul femeii de 74 de ani fiind înregistrat cel al unui bărbat în vârstă de 69 de ani, ambii din judeţul Iaşi.

ADVERTISEMENT

“Cei doi pacienţi prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee şi afectare pulmonară fiind internaţi şi diagnosticaţi cu dublă infecţie în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă, se poate diagnostica virusul gripal, SARS- CoV2 şi virusul respirator sinciţial. A fost confirmat diagnosticul de flurona, în cazul ambilor bolnavi. Ei au necesitat, încă de la internare, îngrijire în secţia de Terapie Intensivă”, a declarat medicul Florin Roşu.

Echipa multidisciplinară a spitalului, formată din medic ATI şi medic de boli infecţioase, le-au administrat acestora tratamentul adecvat, iar bărbatul a fost externat în cursul zilei de duminică, evoluţia sa urmând a fi supravegheată de acum de medicul de familie.

ADVERTISEMENT

“Din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale şi a terapiei administrate, nu aceeaşi a fost evoluţia şi în cazul pacientei, la care dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbidităţile grave de care suferea şi să conducă la decesul acesteia”, a mai spus managerul spitalului ieşean.

În plus, medicul Florin Roşu a mai precizat că niciunul dintre pacienţi nu era vaccinat.

Simptomele dezvoltate de persoanele care s-au îmbolnăvit simultan de coronavirus și gripă sunt extrem de severe, pentru că cele două boli evoluează în paralel. “Pacienții acuză dureri de cap crunte, dureri de mușchi și de articulații înfiorătoare”, spune Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balş.

ADVERTISEMENT

“Riscul de a avea complicaţii creşte mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă avansată, peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi de asemenea o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii”, a mai afirmat acesta.