News

Primul mesaj de Crăciun al regelui Charles III. Discursul a fost înregistrat în capela în care era înmormântată mama sa

Regele Charles III al Marii Britanii a evocat în primul său mesaj de Crăciun dificultățile economice cu care se confruntă o mare parte a populației Regatului Unit.
25.12.2022 | 20:52
Primul mesaj de Craciun al regelui Charles III Discursul a fost inregistrat in capela in care era inmormantata mama sa
Regele Charles III al Marii Britanii/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Charles III s-a adresat pentru prima dată ca rege britanicilor într-un mesaj de Crăciun, o tradiție care datează din 1932, când regele George V a avut prima transmisiune radio specială de 25 decembrie.

Mesajul regal a fost înregistrat în capela Saint George a palatului Windsor, acolo unde este înmormântată regina Elizabeth II, care a murit în luna septembrie, precum și prințul consort Philip, informează BBC, preluată de News.ro.

ADVERTISEMENT

Crăciunul este o perioadă deosebit de emoţionantă pentru noi toţi cei care am pierdut fiinţe iubite. Le simţim absenţa la fiecare eveniment familial al sezonului şi ne amintim de ele în fiecare tradiţie apreciată”, a spus regele.

Temeri legate de bunăstarea britanicilor

Tema fundamentală a discursului său a fost costul vieții de zi cu zi care a devenit foarte mare pentru mulți britanici, monarhul evocând grijile și greutățile celor care luptă „să-şi plătească facturile şi să-şi hrănească familiile şi să le ţină la căldură”.

ADVERTISEMENT

El a salutat eforturile unor organizații de binefacere, precum și al cetățenilor simpli care se implică în ajutorarea celor fără adăpost sau cu mijloace materiale foarte reduse. „Ţin să aduc un omagiu mai ales tuturor acestor persoane minunate care donează cu atâta generozitate mâncare şi donaţii şi acest cel mai preţios bun al lor dintre toate, timpul lor, pentru a-i susţine pe cei din jurul lor aflaţi la mare nevoie”, a spus regele Charles al III-lea.

https://www.youtube.com/watch?v=GdeVnjkn5RI

Totodată, suveranul a adus un omagiu angajaților din sectorul public, în special celor din sistemul sanitar și din serviciile de urgență „care au muncit neobosit pentru a ne ţine în siguranţă pe toţi.

ADVERTISEMENT

Regele s-a referit și la semnificația religioasă a Crăciunului evocând vizita pe care a făcut-o în peștera de la Bethleem în care s-ar fi născut Isus Hristos. „A însemnat pentru mine mai mult decât pot exprima să stau în acel loc”, a spus Charles III.

Mesajul regelui a fost însoțit de imagini de la evenimente la care au participat membri ai familiei regale. Din aceste imagini lipsesc prințul Harry și soția sa, Meghan, a căror relație cu familia este glacială, precum și Andrew, ducele de York, fratele regelui, a cărui reputație a avut de suferit în urma unui scandal sexual mai vechi.

ADVERTISEMENT

Mesajele de Crăciun ale monarhilor britanici au fost radiodifuzate până în 19657, când regina Elizabeth II a avut prima transmisiune televizată.

ADVERTISEMENT