News

România, mai aproape de programul Visa Waiver. Premierul Marcel Ciolacu: „Anul viitor se va face anunțul”

România este tot mai aproape de includerea în programul Visa Waiver, potrivit unui anunț al premierului, aflat într-o vizită de lucru în SUA.
05.12.2023 | 11:50
Romania mai aproape de programul Visa Waiver Premierul Marcel Ciolacu Anul viitor se va face anuntul
Marcel Ciolacu, despre programul Visa Waiver
ADVERTISEMENT

România este tot mai aproape de programul Visa Waiver, potrivit unui anunț făcut de premierul Marcel Ciolacu, în timpul vizitei în SUA. Șeful Executivului spune că a avut o discuție aplicată cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin şi cu secretarul de stat Antony Blinken.

România, mai aproape de programul Visa Waiver

Prim-ministrul estimează că anul viitor se va face anunțul. „Din ce-am convenit astăzi, cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană.

ADVERTISEMENT

Dar şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Totodată, șeful Guvernului s-a întâlnit cu cetățenii români aflați în SUA. El a declarat că renunțarea la vize și programul Visa Waiver va fi posibil și prin ajutorul și implicarea conaționalilor aflați în America.

ADVERTISEMENT

Și ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a vorbit despre programul Visa Waiver. Ea a punctat că este un proiect important și prioritar pentru autoritățile din România. În acest sens, sunt luate măsuri ”concrete”.

„Până la final de an urmează să semnăm două acorduri cu SUA: unul pentru protecția datelor și altul pentru combaterea și prevenirea infracțiunilor grave. Suntem pe calea cea bună. Trendul e descendent”, a spus Luminița Odobescu.

ADVERTISEMENT

Ce este programul Visa Waiver

Însă, ministrul de Externe a precizat că nu poate anunța o dată, specificând că este „prudentă în a avansa perioade”. Luminița Odobescu spune că reprezentații MAE au atenția orientată spre planul stabilit, dorind să avanseze în acest sens.

Includerea României în acest program ar oferi posibilitatea oamenilor să ajungă în SUA fără a avea viză. Românii ar putea călători în scop turistic sau de afaceri, pe o perioadă de cel mult 90 de zile.

ADVERTISEMENT

Amintim că premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în SUA. Alături de acesta se află ministrul de Externe, Luminița Odobescu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr și ministrul Economiei Radu Oprea.

 

 

ADVERTISEMENT