News

Primul tren nou cumpărat de România, în ultimii 20 de ani, ajunge în țară. Cum arată și când va începe să circule

Primul tren nou cumpărat de România, în ultimele două decenii, va ajunge în țară. Pe 5 decembrie va fi trimis în Capitală.
02.12.2023 | 14:43
Primul tren nou cumpărat de România, în ultimii 20 de ani. colaj Fanatik/ Foto ARF
ADVERTISEMENT

Primul tren nou cumpărat de România, în ultimii 20 de ani, va ajunge în țară, în această seară, în stația la Curtici. Potrivit unui anunț al Autorității pentru Reforma Feroviară, acesta va fi adus în Capitală pe 5 decembrie.

Primul tren nou cumpărat de România, în ultimii 20 de ani, ajunge în țară

Trenul este produs de Alstom în Polonia. De altfel, este prima livrare din cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) care va ajunge în România. Acesta este programat să ajungă în stația Curtici la ora 20:00.

ADVERTISEMENT

Noul tren va fi tractat feroviar până în România. Din curtici va pleca spre București pe 4 decembrie. Asta se va întâmpla în urma finalizării procedurii de vămuire și obținerii autorizării de a circula temporar.

“Echipa ARF, împreună cu reprezentanţii supervizorului Egis Rail, au putut semna acceptanţa ramei RE-IR1 ARF. Aceasta este gata de plecare spre România. Trenul este programat să ajungă în staţia Curtici pe data de 2 decembrie 2023, la ora 20:00”, a transmis Ștefan Roșeanu, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară.

ADVERTISEMENT

A fost expediat în data de 29 noiembrie din stația Katowice (Polonia). Odată ajuns la București, trenul va fi supus unor teste dinamice, pe Inelul de la Făurei al AFER şi pe reţeaua feroviară publică.

“Testarea începe din 6 decembrie la Bucureşti şi la Făurei şi pe reţeaua publică, pentru că trebuie să parcurgă 10.000 de kilometri”, a adăugat președintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară.

ADVERTISEMENT

Pe ce rute va circula noul tren

După ce vor fi făcute testele de siguranță, trenul va începe să circule. Cel mai curând, asta se poate întâmpla la finalul lunii decembrie, pe ruta București-Constanța, conform publicației Economedia.

Primele linii pe care va circula sunt: București Nord – Constanța, București – Craiova, București-Nord – Craiova – Timișoara – Arad, București – Brașov – Arad – Timișoara Nord, București-Nord – Craiova – Petroșani.

ADVERTISEMENT

Este primul tren electric nou achiziționat în ultimii 20 de ani de CFR Călători. Acesta este inclus pe lista de comandă a celor 37 de trenuri electrice, care vor fi cumpărate de la Alstom, din Polonia.

 

ADVERTISEMENT
Tags: