News

Probele de competențe la BAC 2020 ar putea avea loc online! Reacție dură a elevilor

08.05.2020 | 14:05
Probele de competente la BAC 2020 ar putea avea loc online Reactie dura a elevilor
ADVERTISEMENT

Probele de competențe la BAC 2020 ar putea avea loc online! Acesta este anunțul făcut chiar de ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, un anunț care i-a supărat rău de tot pe elevi.

Probele de competențe la BAC 2020 ar putea avea loc online!

Concret, cu mai puțin de două luni înaintea examenului maturității, așa cum este el numit, examen pe care îl vor susține absolvenții claselor a XII-a, liniștea elevilor a fost aruncată în aer.

ADVERTISEMENT

“Avem în lucru câteva propuneri referitoare la aceste probe de competențe. Decizia o vom prezenta săptămâna viitoare”, a promis Monica Anisie, la Realitatea Plus.

Reacție dură a elevilor

Vă readucem aminte că situaţia Bacalaureatului era una şi aşa delicată. Între timp, ministerul reușise să publice calendarul examenului, un calendar modificat serios.

ADVERTISEMENT

Mai exact, examenele scrise sunt susținute în acest an de elevi înaintea celor de competențe. Astfel, BAC-ul 2020 va începe în data de 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Probele de competențe ar trebui să înceapă pe 29 iunie, dacă se vor susține în săptămâna imediat următoare examenelor scrise.

„Susținem întâi probele scrise începând pe 22 iunie, după care vom susține probele de competențe. Luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online, dar decizia o vom prezenta după ce ne vom consulta în ședința Comisia de Dialog Social“, a spus Anisie

ADVERTISEMENT

Probele de competențe sunt examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise și de auditare text la Limba străină și examenul de Competențe digitale. La aceste probe, elevii nu primesc note sau calificativ admis/respins, rezultatele fiind exprimate prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător unei grile aprobate la nivel naţional.

Nu toată lumea este de acord cu decizia Ministerului. Consiliul Național al Elevilor consideră că posibilitatea susținerii online a probelor de competențe la Bacalaureat “nu este optimă”, deoarece mii de elevi nu dispun de infrastructura necesară.

ADVERTISEMENT

„Consiliul Național al Elevilor reacționează la declarația ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, privind susținerea competențelor digitale în mediul online. Considerăm că această măsură nu este optimă, întrucât mii de elevi din România nu dispun de infrastructura necesară pentru a susține aceste probe ale examenului de Bacalaureat.

Un alt argument care demonstrează faptul că probele de competențe obligatorii nu pot fi susținute online este dat de faptul că nu există niciun sistem informatic care să permită organizarea acestor probe prin garantarea obiectivității acestora.

Dacă aceste competențe ar fi susținute online, ar exista probabilitatea de fraudare a examenelor, nefiind permisă o monitorizare a acestui proces. De exemplu, elevii susțin competențele digitale, dar și competențele la limba străină sub forma unui test, care nu poate fi susținut decât offline, în condiții optime și prin garantarea respectării normelor igienico-sanitare și de distanțare socială specifice contextului.

Reprezentanții elevilor din România sunt de părere că o astfel de măsură ar presupune superficilitate în organizarea acestor probe de competențe care, până la urma urmei, sunt esențiale în evaluarea elevilor.

Variantele fezabile pentru aceste competențe sunt fie organizarea lor în condiții optime, offline, fie anularea acestora, dacă Ministerul Educației și Cercetării împreună cu CNSSU apreciază că prin susținerea acestor probe ar fi afectată sănătatea elevilor de clasa a XII-a.

Probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat nu pot fi organizate din două motive centrale: în primul rând, vorbim despre faptul că Ministerul Educației și Cercetării nu a luat în calcul faptul că există în continuare elevi de clasa a XII-a care nu au echipamentele necesare pentru a se conecta la sistemul educațional online.

Afirmarea faptului că aceste competențe vor fi organizate online demonstrează abordarea superficială în privința acestor probe, în lipsa unui sistem informatic riguros și a unor măsuri pentru a împiedica frauda în cadrul examenului, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor”, se arată într-un comunicat al elevilor.

 

 

ADVERTISEMENT