Life

Probleme pentru românii care au cont la Banca Transilvania, BCR sau BRD. Toți clienții trebuie să știe

Probleme pentru românii care au cont la Banca Transilvania, BCR sau BRD. Ce au descoperit angajații de la Consiliul Concurenței.
22.09.2023 | 16:12
Probleme pentru romanii care au cont la Banca Transilvania BCR sau BRD Toti clientii trebuie sa stie
Probleme pentru românii care au cont la Banca Transilvania, BCR sau BRD. Foto colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

CelProbleme pentru românii care au cont la Banca Transilvania, BCR sau BRD. Consiliul Concurenței a intrat pe fir și a anunțat ce suspiciuni are.

Probleme pentru românii care au cont la Banca Transilvania, BCR sau BRD

Zece bănci din țara noastră, dar și Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor au avut controale. Ele au fost efectuate în ultima perioadă de la Consiliul Concurenței.

ADVERTISEMENT

Cele vizate au fost: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank, Banca Transilvania S.A..

De asemenea, s-au efectuat controale la Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank și First Bank S.A, după ce există suspiciuni că clienții persoane fizice au accesul îngrădit la obținerea unor credite.

ADVERTISEMENT

Conform președintelui Consiliului Concurenței, condițiile de acces la credite ar fi diferite pentru clienții care au cont la Banca Transilvania, BCR sau BRD, iar unii dintre ei au accesul blocat la obținerea unor credite.

„Avem deja în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor.

ADVERTISEMENT

De data aceasta ne uităm și la condițiile de acces la credite. Suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Biroul de Credit ar limita accesul persoanelor fizice la produse și servicii bancare

De asemenea, Consiliul Concurenței a transmis că există suspiciuni că acționarii Biroului de Credit limitează accesul unor consumatori persoane fizice la anumite produse și servicii de creditare.

ADVERTISEMENT

Acestea au legătură cu scorul FICO, „în funcție de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit”.

„Autoritatea de concurență are suspiciuni că acționarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele și serviciile de creditare bancară printr-o serie de acțiuni legate de stabilirea și aplicarea scorului FICO”, mai arată Consiliul Concurenței în comunicat.

ADVERTISEMENT