News

Probleme pentru vecinii bulgari. Sofia nu reușește să-și respecte angajamentele pentru trecerea la moneda Euro

Bulgaria, care trebuia să treacă la moneda Euro din ianuarie 2024, a amânat din nou această dată pentru anul 2025 în lipsa unor reforme necesare
24.09.2023 | 18:00
Probleme pentru vecinii bulgari Sofia nu reuseste sasi respecte angajamentele pentru trecerea la moneda Euro
Bulgaria întârzie trecerea la euro. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Deși data inițială pentru trecerea la moneda Euro era 1 ianuarie 2024, amânată apoi pentru mijlocul anului viitor, noua dată la care Bulgaria ar putea trece la moneda europeană pare să fie începutul anului 2025. Acest lucru apare într-un proiect legislativ publicat pe site-ul guvernului de la Sofia.

Bulgaria amână trecerea la Euro

Această nouă modificare a datei pentru trecerea la moneda Euro a fost făcută printr-un decret al Consiliului de Miniştri, care stabileşte un Consiliu de coordonare pentru a pregăti aderarea ţării la zona euro. Este a doua amânare de acest fel, survenită după ce la începutul anului Sofia își propusese să treacă la moneda euro în vara anului viitor.

ADVERTISEMENT

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, dorește să adere la moneda euro pentru a stimula investițiile și siguranța creditelor, însă o criză politică prelungită i-a perturbat eforturile fiscale. În ianuarie, Croația a devenit al 20-lea membru al zonei euro. Între timp, Bulgaria a avut în luna aprilie a cincea rundă de alegeri din ultimii doi ani.

În luna februarie a acestui an, ministrul de finanțe al țării, Rossitsa Velkova, declara că Bulgaria nu îndeplinea criteriile de intrare în ceea ce privește inflația și nu efectuase unele modificări legislative necesare. “Având în vedere că nu vom depune un raport de convergență acum, la sfârșitul lunii februarie, data țintă de 1 ianuarie 2024 nu poate rămâne”, declara Velkova.

ADVERTISEMENT

Ea preciza însă că Bulgaria ar putea depune raportul după luna iulie dacă îndeplinește criteriile și, dacă “avem sprijinul statelor membre, am putea adera la zona euro cel târziu la 1 ianuarie 2025”. Velkova preciza că partenerii UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eșecul Bulgariei de a-și respecta angajamentele, ceea ce a condus la decizia de a nu depune raportul de convergență în această lună.

Reformele neîndeplinite au amânat aderarea la euro

Pe fondul creșterii prețurilor în Europa Centrală și de Est, inflația Bulgariei a urcat la 14,3% în ritm anual la sfârșitul anului 2022, a opta cea mai mare rată din blocul comunitar la acea dată. Înainte de a fi dizolvat, parlamentul bulgar nu reușise să adopte modificările la legile privind combaterea spălării banilor, la codul de asigurări și la o lege comercială necesare pentru aderarea la euro.

ADVERTISEMENT

Velkova declara că faptul de a nu avea o țintă clară de aderare la euro în următoarea jumătate de an ar putea avea un impact negativ asupra ratingurilor de credit ale Bulgariei. Dar ea a spus că țara ar putea totuși să își propună să finalizeze adoptarea euro de la jumătatea anului 2024 dacă îndeplinește criteriile la timp.

Adoptarea monedei euro este susținută de principalele partide politice din Bulgaria, dar a fost criticată de unele facțiuni pro-ruse și are un sprijin mai puțin entuziast în rândul publicului, sondajele de anul trecut indicând o scădere a sprijinului. Mulți oameni se tem de creșterea prețurilor ca urmare a trecerii la euro, așa cum s-a întâmplat și în Croația.

ADVERTISEMENT

În luna iulie a acestui an, Parlamentul Bulgariei a respins o inițiativă de a amâna cu cel puțin 20 de ani – până în 2043 – trecerea țării la euro. Propunerea a venit din partea Partidului Renașterii, un partid pro-Rusia și anti-UE, și prevedea organizarea unui referendum privind amânarea tranziției țării la euro.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Temperaturi înfiorătoare în România. Zonele în care maximele o iau razna
Temperaturi înfiorătoare în România. Zonele în care maximele o iau razna
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României