News

Probleme pentru vecinii bulgari. Sofia nu reușește să-și respecte angajamentele pentru trecerea la moneda Euro

Bulgaria, care trebuia să treacă la moneda Euro din ianuarie 2024, a amânat din nou această dată pentru anul 2025 în lipsa unor reforme necesare
24.09.2023 | 18:00
Probleme pentru vecinii bulgari Sofia nu reuseste sasi respecte angajamentele pentru trecerea la moneda Euro
Bulgaria întârzie trecerea la euro. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Deși data inițială pentru trecerea la moneda Euro era 1 ianuarie 2024, amânată apoi pentru mijlocul anului viitor, noua dată la care Bulgaria ar putea trece la moneda europeană pare să fie începutul anului 2025. Acest lucru apare într-un proiect legislativ publicat pe site-ul guvernului de la Sofia.

Bulgaria amână trecerea la Euro

Această nouă modificare a datei pentru trecerea la moneda Euro a fost făcută printr-un decret al Consiliului de Miniştri, care stabileşte un Consiliu de coordonare pentru a pregăti aderarea ţării la zona euro. Este a doua amânare de acest fel, survenită după ce la începutul anului Sofia își propusese să treacă la moneda euro în vara anului viitor.

ADVERTISEMENT

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, dorește să adere la moneda euro pentru a stimula investițiile și siguranța creditelor, însă o criză politică prelungită i-a perturbat eforturile fiscale. În ianuarie, Croația a devenit al 20-lea membru al zonei euro. Între timp, Bulgaria a avut în luna aprilie a cincea rundă de alegeri din ultimii doi ani.

În luna februarie a acestui an, ministrul de finanțe al țării, Rossitsa Velkova, declara că Bulgaria nu îndeplinea criteriile de intrare în ceea ce privește inflația și nu efectuase unele modificări legislative necesare. “Având în vedere că nu vom depune un raport de convergență acum, la sfârșitul lunii februarie, data țintă de 1 ianuarie 2024 nu poate rămâne”, declara Velkova.

ADVERTISEMENT

Ea preciza însă că Bulgaria ar putea depune raportul după luna iulie dacă îndeplinește criteriile și, dacă “avem sprijinul statelor membre, am putea adera la zona euro cel târziu la 1 ianuarie 2025”. Velkova preciza că partenerii UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eșecul Bulgariei de a-și respecta angajamentele, ceea ce a condus la decizia de a nu depune raportul de convergență în această lună.

Reformele neîndeplinite au amânat aderarea la euro

Pe fondul creșterii prețurilor în Europa Centrală și de Est, inflația Bulgariei a urcat la 14,3% în ritm anual la sfârșitul anului 2022, a opta cea mai mare rată din blocul comunitar la acea dată. Înainte de a fi dizolvat, parlamentul bulgar nu reușise să adopte modificările la legile privind combaterea spălării banilor, la codul de asigurări și la o lege comercială necesare pentru aderarea la euro.

ADVERTISEMENT

Velkova declara că faptul de a nu avea o țintă clară de aderare la euro în următoarea jumătate de an ar putea avea un impact negativ asupra ratingurilor de credit ale Bulgariei. Dar ea a spus că țara ar putea totuși să își propună să finalizeze adoptarea euro de la jumătatea anului 2024 dacă îndeplinește criteriile la timp.

Adoptarea monedei euro este susținută de principalele partide politice din Bulgaria, dar a fost criticată de unele facțiuni pro-ruse și are un sprijin mai puțin entuziast în rândul publicului, sondajele de anul trecut indicând o scădere a sprijinului. Mulți oameni se tem de creșterea prețurilor ca urmare a trecerii la euro, așa cum s-a întâmplat și în Croația.

ADVERTISEMENT

În luna iulie a acestui an, Parlamentul Bulgariei a respins o inițiativă de a amâna cu cel puțin 20 de ani – până în 2043 – trecerea țării la euro. Propunerea a venit din partea Partidului Renașterii, un partid pro-Rusia și anti-UE, și prevedea organizarea unui referendum privind amânarea tranziției țării la euro.

ADVERTISEMENT
Tags: