News

Proces istoric în SUA. Un stat american, acuzat că încalcă dreptul constituțional la un mediu curat și sănătos

Primul proces legat de schimbările climatice se deschide în SUA. Statul Montana, chemat în judecată pentru că nu a garantat un mediu curat.
14.06.2023 | 12:33
Proces istoric in SUA Un stat american acuzat ca incalca dreptul constitutional la un mediu curat si sanatos
În ultimul deceniu, în fiecare stat american au fost intentate acțiuni în justiție conduse de tineri în legătură cu schimbările climatice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Șaisprezece tineri, cu vârste cuprinse între 5 și 22 de ani, au dat în judecată statul Montana, în nord-vestul Statelor Unite, în ceea ce este apreciat ca un proces istoric, pentru că le-a încălcat dreptul constituțional la un „mediu curat și sănătos”. Procesul, care a început luni, ar putea avea repercusiuni în întreaga țară. Președintele Joe Biden, care a anunțat că va candida pentru al doilea mandat la Casa Albă, a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice una din prioritățile politicii sale.

Afectați de „efectele combustibililor și ale crizei climatice”

Primul proces privind schimbările climatice din Statele Unite a fost deschis luni, în Montana, după ce mai mulți tineri au dat în judecată statul din nord-vestul țării, acuzându-l că le încalcă dreptul constituțional la un „mediu curat și sănătos”. Cazul, cunoscut sub numele de „Held v. Montana”, este urmărit îndeaproape, deoarece rezultatul său ar putea sprijini alte procese intentate în întreaga țară, vizând atât industria combustibililor fosili, cât și autoritățile.

ADVERTISEMENT

Inclusiv de președintele Joe Biden, care urmărește un al doilea mandat la Casa Albă și care a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice unul din planurile directoare ale politicii sale. Anul trecut, Biden a promulgat vastul său plan de investiții în domeniul climei și al sănătății. Cea mai mare investiție a Statelor Unite în lupta împotriva schimbărilor climatice, textul prevede o serie de stimulente financiare menite să orienteze economia americană către energiile regenerabile, limitează prețul anumitor medicamente și creează o rată minimă de impozitare pentru marile companii.

Cei 16 reclamanți, cu vârste cuprinse între 5 și 22 de ani, susțin că au fost afectați de „efectele periculoase ale combustibililor fosili și ale crizei climatice” – aceștia fiind „singular de vulnerabili” la aceste efecte, care nu fac decât să se agraveze. Principala reclamantă, Rikki Held, a cărei familie deține o fermă în estul statului Montana, a descris modul în traiul lor de zi cu zi a fost direct afectat de incendiile de pădure, temperaturile extreme și seceta care lovesc tot mai des acest stat, renumit altfel pentru vastele sale peisajele verzi.

ADVERTISEMENT

Daunele medicale și psihologice

Rikki Held, în vârstă de 22 de ani, și-a amintit de un incendiu de pădure care a distrus liniile electrice de înaltă tensiune și a tăiat curentul la ferma lor timp de o lună, provocând moartea animalelor, deoarece familia nu a putut pompa apa necesară. În 2021, fumul și cenușa de la incendii au saturat aerul „toată vara”, a explicat această absolventă de științe ale mediului. În centrul dezbaterii se află un articol din constituția locală care prevede că „statul și fiecare persoană trebuie să mențină și să îmbunătățească un mediu curat și sănătos în Montana, pentru generațiile prezente și viitoare”, notează France 24.

Reclamanții contestă, de asemenea, constituționalitatea unei legi din Montana care interzice administrației locale să ia în considerare impactul asupra climei atunci când acordă sau refuză autorizații companiilor producătoare de combustibili fosili. Aceștia nu cer nici o despăgubire, dar solicită întocmirea unei declarații care să ateste că drepturile lor au fost încălcate. Acest demers se dorește a fi un prim pas către o acțiune legislativă.

ADVERTISEMENT

În declarațiile sale preliminare, avocatul Roger Sullivan a vorbit despre efectele încălzirii globale inclusive asupra tinerilor din Montana. „Căldură, secetă, incendii de pădure, poluare atmosferică, furtuni violente, dispariția faunei locale, topirea ghețarilor, pierderea familiei, a pilonilor și tradițiilor culturale”, a enumerat el, referindu-se și la daunele medicale și psihologice.

166 de milioane de tone de CO2 în fiecare an

Avocatul a mai susținut că statul a dus o politică energetică dezastruoasă, eliberând în atmosferă 166 de milioane de tone de CO2 în fiecare an, echivalentul unei țări precum Argentina, deși Montana are puțin peste un milion de locuitori. Luni, climatologul Steve Running a fost chemat să depună mărturie de către acuzare. Acesta a prezentat dovezile științifice privind responsabilitatea umană în încălzirea globală. Montana, de exemplu, se confruntă cu ierni mai scurte, ceea ce prelungește sezonul incendiilor, a precizat el.

ADVERTISEMENT

În mai multe rânduri, statul a încercat să obțină anularea acțiunii în justiție pe motiv de vicii de procedură, dar, la 6 iunie, Curtea Supremă s statului a dat undă verde pentru începerea procesului. Acesta se va desfășura până la 23 iunie la Helena, capitala statului Montana. În ultimul deceniu, în fiecare stat american au fost intentate acțiuni în justiție conduse de tineri în legătură cu schimbările climatice.

Statul, un „simplu spectator”

Procurorul general al statului Montana, Michael Russell, a declarat că, în timpul dezbaterilor, instanța va auzi „supoziții” despre „ceea ce ar putea să ne rezerve viitorul, inclusiv afirmații radicale și bombastice despre o soartă tragică care ne așteaptă pe toți”. În opinia sa, legea care se află în centrul dezbaterilor nu poate fi cauza daunelor pe care reclamanții susțin că le-au suferit. „Emisiile (de CO2) ale statului Montana sunt pur și simplu prea mici pentru a face vreo diferență”, a declarat Michael Russell, descriind schimbările climatice drept o „problemă globală” în care statul este un „simplu spectator”.

Michael Burger, director executiv al Sabin Center for Climate Law de la Universitatea Columbia, a declarat că acest tip de argument este adesea folosit. În opinia sa, guvernele și industria combustibililor fosili au tendința de a spune „că nu trebuie făcut nimic până când toată lumea nu se pune de acord să facă totul și că nici o contribuție individuală nu poate fi suficient de mare pentru a conta”.

ADVERTISEMENT
Tags: