News

România, dată în judecată de Comisia Europeană din cauza poluării. Nu a eliminat neregulile cu privire la calitatea aerului

România a fost dată în judecată de Comisia Europeană din cauza poluării. Deși a tot primit avertismente, nu a eliminat neregulile cu privire la calitatea aerului
02.12.2021 | 18:59
Romania data in judecata de Comisia Europeana din cauza poluarii Nu a eliminat neregulile cu privire la calitatea aerului
ADVERTISEMENT

Nerespectarea regulilor cu privire la calitatea aerului a făcut ca România să fie dată în judecată de Comisia Europeană. CE a decis joi, 02 decembrie, să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

România, dată în judecată din cauza poluării

Două motive stau la baza deciziei Comisiei de a da România în judecată. Țara noastră nu a respectat normele UE în ceea ce privește combaterea poluării industriale și nu a îndeplinit obligația de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

ADVERTISEMENT

“În primul caz, România nu a asigurat funcționarea a trei instalații industriale cu deținerea unei autorizații valabile în temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE) pentru a preveni sau a reduce poluarea.

În al doilea caz, România nu și-a adoptat primul program național de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici”, au declarat reprezentanții CE.

ADVERTISEMENT

România a ignorat avertismentele de la CE

Înainte de a trimite România în fața Curții pentru nerespectarea Directivei privind emisiile industriale, Comisia a trimis țării noastre o scrisoare de punere în întârziere în iulie 2018, încă o scrisoare suplimentară de punere în întârziere în iulie 2019 și un aviz motivat în iulie 2020.

De asemenea, în ceea ce privește reducerea poluării, înainte de a trimite România în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea Directivei PNE, Comisia a adresat țării o scrisoare de punere în întârziere în februarie 2020 și un aviz motivat în octombrie 2020.

ADVERTISEMENT

România nu a respectat Pactul Verde European

Pactul verde european pune accentul pe reducerea poluării aerului, care constituie unul dintre principalii factori care afectează sănătatea umană. Pentru a proteja atât sănătatea cetățenilor, cât și mediul natural, țările din Uniune trebuie să aplice în totalitate legislația, explică Comisia Europeană.

Această directivă stabilește niște reguli menite să scadă emisiile industriale nocive din aer, apă și sol și să prevină producerea de deșeuri.

ADVERTISEMENT

În baza directivei, instalațiile industriale trebuie să dețină autorizații pentru a putea funcționa. În cazul în care autorizația lipsește, nu poate fi verificată respectarea valorilor-limită de emisie, iar riscurile pentru mediu și sănătatea umană nu pot fi evitate în mod eficace.

Trei instalații industriale din România nu dețin încă o autorizație care să garanteze că emisiile lor în aer nu depășesc valorile-limită de emisie stabilite de legislația UE.

“În temeiul Directivei PNE, statele membre au obligația să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare programe naționale de control al poluării atmosferice. Programele respective ar trebui să cuprindă măsuri pentru atingerea unor niveluri de calitate a aerului care nu generează efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Directiva prevede angajamente de reducere a emisiilor statelor membre în ceea ce privește cinci poluanți atmosferici (dioxid de sulf, oxizi de azot, compuși organici volatili nemetanici, amoniac și particule fine în suspensie – PM2,5). Statele membre trebuie să transmită anual rapoarte privind acești poluanți. România ar fi trebuit să transmită Comisiei primul său program național de control al poluării atmosferice până la 1 aprilie 2019, însă programul respectiv nu a fost încă adoptat.

Prin urmare, Comisia trimite România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru aceste două motive”, arată comunicatul transmis de Comisia Europeană.

Potrivit statisticilor, România se află pe locul 3 în Europa la nivelul de poluare al aerului în zonele urbane. Cetățenii se plâng că poluarea este imensă atât în București, cât și în alte orașe din țară.

 

ADVERTISEMENT