Life

Produsul din România care a devenit un adevărat lux pentru gospodine. Avem cea mai mare recoltă din Europa, dar parte importantă merge la export

Ce produs românesc a devenit un adevărat lux pentru gospodine. Deși avem cea mai mare recoltă la nivel european, mare parte se exportă.
07.03.2024 | 16:16
Produsul din Romania care a devenit un adevarat lux pentru gospodine Avem cea mai mare recolta din Europa dar parte importanta merge la export
60 de lei kilogramul cu acest produs. Sursa foto: Biz Brașov
ADVERTISEMENT

Un produs din România a devenit un adevărat lux pentru gospodine, din cauza prețurilor mari. Un singur kilogram poate atinge și 60 de lei, ceea ce le face pe multe dintre ele să se dea în lături.

Ce produs românesc a devenit un lux pentru gospodine deși avem cea mai mare recoltă din Europa

Acest produs apare toamna și este util pentru rețetele de prăjituri sau pentru salate, fiindcă este bogat în vitamine. De asemenea, este și un aliment care face parte din categoria grăsimilor sănătoase, iar din el se poate obține și ulei.

ADVERTISEMENT

Cele mai recente date Eurosatat arată că țara noastră produce anual peste 60.000 de tone cu acest produs, situație care ne clasează în topul celor mai mari producători la nivel european, înainte de Grecia, Spania sau Franța.

Cea mai mare parte a produsului se exportă, astfel că pentru noi rămâne mai puțină cantitate și ajunge în magazine la un cost foarte ridicat. Sunt mai norocoase în acest caz gospodinele din mediul rural, căci nu mau sunt nevoite să dea atâția bani cât plătesc cele de la oraș.

ADVERTISEMENT

Nucile au prețuri foarte ridicate

Dacă v-am stârnit curiozitatea, aflați că este vorba despre nuci, care sâmbătă, când se vor sărbători Sfinții 40 de mucenici, vor fi o adevărată provocare pentru gospodine, deoarece au nevoie de miezul acestor fructe pentru prepararea mucenicilor.

Potrivit click.ro, în Capitală, 1 kilogram de nuci se vinde la sume exorbitante. În Piața Gemeni, va trebui să achiți 60 de lei pe o astfel de cantitate. Ceva mai ieftin vei găsi în Piața Obor, unde un kilogram atinge 30 de lei.

ADVERTISEMENT

În Brașov, dacă treci prin Piața Dacia, vei achita 33 de lei per kilogram de nuci. Dincolo de asta, nucile sunt foarte bune pentru organism și ar merita din acest motiv să scoți mai mult din buzunar.

Ce beneficii au nucile pentru organism

De-a lungul timpului, s-au efectuat cercetări care au demonstrat că aceste fructe previn bolile neurodegenerative, dar și îmbătrânirea precoce. Asta deoarece sunt bogate în vitamina A, B, C, Omega-3, dar și în lecitină.

ADVERTISEMENT

”Nucile oferă o cantitate semnificativă de antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor neurodegenerative, precum și la prevenirea îmbătrânirii precoce. De asemenea, nucile sunt cunoscute ca fiind o sursă bogată de proteine, vitamine din complexul B, vitamina A, dar și de lecitină și Omega-3. Acizii grași polinesaturați care se găsesc în nuci ajută la reducerea colesterolului rău LDL și a trigliceridelor. 

La fel ca multe alimente vegetale, nucile conțin puțin sodiu, dar sunt bogate în potasiu, magneziu și calciu. Aceste trei minerale sunt implicate în multe aspecte ale metabolismului celular și ale altor procese biologice, inclusiv sensibilitatea la insulină, reglarea tensiunii arteriale și reactivitatea vasculară. ”, potrivit dr. Oana Cuzino.

ADVERTISEMENT