Life

Produsul din România care a fost recunoscut la nivel european. Este 100% natural, are un gust deosebit, trebuie să-l încerci și tu

Ce produs românesc a fost recunoscut la nivel european. Este 100% natural, iar dacă nu l-ai încercat, trebuie neapărat să-l guști.
03.11.2023 | 16:43
Produsul din Romania care a fost recunoscut la nivel european Este 100 natural are un gust deosebit trebuie sal incerci si tu
Cum se prepară produsul. Sursa foto: Turda News
ADVERTISEMENT

Încă un produs românesc a fost recunoscut la nivel european. Este al 13-lea la număr și a fost pus pe lista alimentelor care au Indicația Geografică Protejată (IGP). Dacă nu l-ai încercat până în momentul de față, trebuie neapărat să faci asta, fiindcă are un gust bun și este 100% natural.

Al 13-lea produs din România recunoscut la nivel european

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat, vineri, că produsul tradițional, ”Salinate de Turda” a fost aprobat de Comisia Europeană pentru a fi înscris în registrul produselor care beneficiază deja de Indicația Geografică Protejată (IGP).

ADVERTISEMENT

”În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP), Salinate de Turda – IGP”, au transmis reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un comunicat.

”Salinate de Turda” a fost atent analizat de experți din Comisia Europeană și s-a constatat că nu reprezintă un pericol pentru sănătate, datorită modului 100% natural în care este preparat. Producătorii sunt din municipiul Turda, iar cei care nu au gustat până acum din ”Salinate de Turda”, trebuie să știe că este un produs din carne, afumat și uscat.

ADVERTISEMENT

”Salinate de Turda” se obține în urma unui proces complex de sărare umedă cu saramură naturală, care în zona Turdei mai este cunoscută și ca ”mărătoare” sau ”murătoare”. Totodată, în compoziție se mai adaugă și un mix de condimente, zahăruri și culturi lactice.

Cum se prepară ”Salinate de Turda”

”Salinate de Turda” nu este gata de la o zi la alta, ci are nevoie de 5 sau 7 zile de afumătură, cu lemn de esență tare, precum fagul. Ulterior, vreme de 20 sau 28 zile are loc faza de maturare-uscare. Carnea pe care o conține ”Salinate de Turda este din porc, proaspătă și refrigerată.

ADVERTISEMENT

”Toate etapele specifice procesului de producţie pentru obţinerea produsului “Salinate de Turda -IGP” se desfăşoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda şi comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoş, din judeţul Cluj. Procesul de producţie a produsului “Salinate de Turda -IGP” cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranşare, dezosare şi alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală (“mărătoare”) din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esenţă tare (rumeguş de fag), uscare timp de 20-28 de zile”, mai transmite Ministerul Agriculturii.

Chiar dacă trece printr-un șir proces de preparare, ”Salinate de Turda” se deosebește de restul alimentelor tradiționale care trec prin etapa de afumare sau de ”mărătoare” prin faptul că își păstrează frăgezimea și suculența cărnii.

ADVERTISEMENT

Pe lângă ”Salinate de Turda”, alte produse de la noi din țară înscrise pe lista pentru recunoaștere la nivel european sunt: telemeaua de Vaideeni, din județul Vâlcea, faimoasa brânză de burduf de Bran, gemul de rubarbă, brânza de Gulianca, Virlși de Hunedoara, salamul de Nădlac, ustutoroiul de Copălău, prunele afumate de Sâmburești sau cârnații oltenești.

ADVERTISEMENT