Life

Produsul din România care i-a cucerit pe americani. Pe vremuri nici nu se concepeau petrecerile sau sărbătorile fără el

Produsul din România pe care americanii îl adoră. Pe vremuri se consuma foarte mult la petreceri sau de sărbători importante.
02.11.2023 | 11:37
Produsul din Romania care ia cucerit pe americani Pe vremuri nici nu se concepeau petrecerile sau sarbatorile fara el
Despre ce produs este vorba. Sursa foto: Lumea Satului
ADVERTISEMENT

Un produs românesc este foarte apreciat de americani. În perioada comunistă era considerat un aliment din categoria celor de lux și nu îl găseai în magazine, pentru a-l cumpăra. Se dădea doar pe sub mână celor care aveau un buget mai consistent.

Ce produs românesc îi fascinează pe americani

Salamul de Sibiu a ajuns să fie dorit și de americani. Este o cerere mare a acestui produs românesc în Statele Unite ale Americii, iar cei care se ocupă de prepararea lui depun eforturile necesare pentru a-l transporta cât mai rapid și peste Ocean.

ADVERTISEMENT

Salamul de Sibiu are o tradiție veche de peste 130 de ani, fabricarea lui pornindu-se la începutul anilor 1900. Datorită gustului bun și al calității per total, alimentul a primit Indicație Geografică Protejată (IGP) din partea Uniunii Europene (UE).

Nu doar românii, ci și restul europenilor și mai nou americanii vor să savureze mai mult Salamul de Sibiu. Producătorii sunt încântați de acest lucru și se mândresc cu faptul că au o cerere atât de mare, încât anual fac 3.000 de tone de salam.

ADVERTISEMENT

”Dacă vorbim de zona de consum, am ajuns acum la un nivel de 3.000 de tone de salam de Sibiu pe an faţă de 1.700 de tone în urmă cu 5 ani. Poate pare puţin, dar am avut o pierdere în timpul pandemiei, pentru că am pierdut în zona HORECA, însă a fost foarte bine, deoarece consumatorii au preluat acea cantitate şi ne-am bucurat că nu am avut o contracţie (…)”, a declarat pentru Agerpres, președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu, Carmen Gavrilescu.

Unde se livrează deja Salamul de Sibiu. Când ar putea ajunge în SUA

Carmen Gavrilescu a mai precizat pentru sursa menționată că Salamul de Sibiu este destul de livrat în țările unde se întâlnesc foarte mulți români: Spania, Italia, Anglia sau Germania. Mai mult, chiar și japonezii și chinezii s-au declarat mulțumiți, dar momentan cu țările lor nu s-a încheiat un acord în privința exportului.

ADVERTISEMENT

Produsele de la Agricola Bacău și de la CrisTim ar putea ajunge cât de curând peste Ocean, deoarece reprezentații acestor firme au implementat demersuri în acest sens. Într-un an sau doi, Carmen Gavrilescu speră ca și Salamul de Sibiu să fie introdus pe cataloagele magazinelor americane.

”În momentul de faţă noi avem schimburi intra-comunitare şi exporturi în Europa, în ţările unde trăiesc foarte mulţi români, în Spania, Italia, Anglia, Germania. Au venit din Japonia şi China şi produsul a fost foarte apreciat, dar încă nu avem acorduri de export agreate cu aceste ţări.

ADVERTISEMENT

În prezent, Agricola Bacău şi CrisTim, au aplicat pentru Statele Unite şi sunt chiar în ultima fază, 95% a fost reglat deja, mai rămâne doar partea de etichetare. Statele Unite nu recunosc acest acord legat de sistemele de calitate europene, dar eu cred că vom reuşi cu ajutorul comunităţilor româneşti să facem ca într-un an-doi produsul să fie în toate cataloagele de acolo. Salamul de Sibiu adevărat este aşteptat în SUA şi Canada”, a mai explicat Carmen Gavrilescu.

ADVERTISEMENT
Tags: