News

Prognoza ANM pentru 1 – 14 aprilie. Răcire accentuată, urmată de noi temperaturi de vară. Unde va ploua

Prognoza ANM pentru intervalul 1 - 14 aprilie emisă luni anunță o vreme capricioasă în țara noastă. Urmează o răcire, apoi o încălzire, dar și perioade cu ploi.
01.04.2024 | 13:29
Prognoza ANM pentru 1  14 aprilie Racire accentuata urmata de noi temperaturi de vara Unde va ploua
Prognoza ANM pentru 1 - 14 aprilie. Vreme schimbătoare în următoarele săptămâni. Când încep ploile frecvente. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform datelor prezentate în prognoza ANM data publicității luni, în perioada 1 – 14 aprilie vremea capricioasă continuă în țara noastră. Încă de marți urmează o răcire, apoi o nouă încălzire. Când va ploua mai frecvent.

Prognoza ANM pentru 1 – 14 aprilie. Vreme schimbătoare în următoarele săptămâni. Când încep ploile frecvente

În cursul acestei zile, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni, mai exact intervalul 1-14 aprilie. Vremea se anunță schimbătoare la începutul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

De la zile cu maxime de 30 – 32 de grade Celsius, trecem la zile cu valori mai mici și cu 10 – 12 grade. În plus, în scenă vor apărea manifestările extreme, specifice sezonului cald. Iată datele pentru fiecare regiune din țară.

Prognoza ANM pentru Banat

Se anunță o răcire accentuată de marți, față de zilele anterioare. Valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 15…17 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că în perioada 3-6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 20…24 de grade, iar între 7 și 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 25…28 de grade.

ADVERTISEMENT

O altă răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9…13 grade, mai scăzute (6…7 grade) în noaptea de 2/3 aprilie.

În vest, va ploua însemnat cantitativ la începutul intervalului și, cu probabilitate mare, și după data de 10 aprilie. În celelalte zile doar izolat vor fi averse slabe.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în Crișana

Se răcește și aici, de marți, 2 aprilie. Ajungem la valori apropiate de normele perioadei, respectiv 14…16 grade. Ulterior, vremea va fi în încălzire treptată. Între 3 și 6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 19…23 de grade, iar între 7 și 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 24…27 de grade.

Se mai răcorește înspre mijlocul lunii. Minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9…13 grade, mai scăzute (5…7 grade) în noaptea de 2/3 aprilie.

ADVERTISEMENT

Vor cădea precipitații pe arii relativ extinse la începutul intervalului și, cu probabilitate mare, și după data de 10 aprilie, iar în celelalte zile doar pe arii restrânse vor fi averse slabe.

Răcire a vremii în Ardeal, urmată de o nouă încălzire

Din 2 până în 4 aprilie, temperaturile se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 13…17 grade. Ulterior, în Ardeal va avea loc o încălzire treptată.

Între 7 și 10 aprilie valorile de temperatură vor deveni mult mai ridicate decât cele specifice primei decade a acestei luni, în medie între 23 și 26 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa în general peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra în medie valori de 5…9 grade, local mai scăzute în primele nopți când în estul regiunii vor coborî spre 1 grad.

Și în Transilvania, în primele zile, va ploua local și temporar. Apoi, probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

Prognoza ANM pentru Maramureș

De marți, în nord vremea devine răcoroasă, cu maxime de 10…13 grade. Nu durează mult răcirea, pentru că între 7 și 10 aprilie maximele ajung la 24…26 de grade. Și minimele se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 8…11 grade, mai scăzute (5…7 grade) în primele nopți.

În primele zile din aprilie, temporar va ploua, local moderat cantitativ. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

Evoluția vremii în Moldova

Până pe 2 aprilie vor fi maxime de vară. Apoi, vremea se va răci. Până în 5 aprilie, maxime nu mai trec de 19…23 de grade. Căldura revine între 6 și 10 aprilie, când se vor atinge valori în medie de 23…26 de grade.

O nouă răcorire va fi posibilă spre finalul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, astfel că se vor înregistra în general între 6 și 11 grade.

În estul țării va ploua puțin în debut de aprilie. Ploi slabe pot să se semnaleze pe suprafețe restrânse, îndeosebi în nordul regiunii. Ulterior, probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește în ultimele zile ale perioadei de referință.

Vreme schimbătoare la mare

În sud-est, vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal în prima jumătate a lunii aprilie în cea mai mare parte a intervalului. Se anunță maxime de 20…23 de grade, local mai ridicate (până la 25…26 de grade) în zilele de 2 și 6 aprilie în vestul regiunii. Temperaturile minime se vor situa peste normele climatologice, astfel că se vor înregistra în general între 8 și 12 grade.

Nu vor cădea precipitații însemnate. ANM anunță că regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului. Probabilitatea pentru ploi locale va crește doar în ultimele zile ale intervalului de referință.

Când revine căldura în Muntenia

Luni e ultima zi de vară în sudul țării, din seria zilelor calde începută în weekend. De marți, vremea se va răcori comparativ cu intervalul anterior. Până în 5 aprilie, sunt maxime de 20…24 de grade.

Apoi, căldura revine. Între 6 și 10 aprilie se vor atinge valori în medie de 24…27 de grade. O nouă răcorire va fi posibilă spre finalul celei de a doua săptămâni. Minimele se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, astfel că se înregistra valori în general de 7…12 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar, ploi slabe, de scurtă durată urmând a se semnala pe suprafețe mici. Probabilitatea pentru ploi locale va crește doar în ultimele zile ale intervalului de referință.

Prognoza ANM pentru Oltenia

După 2 aprilie se mai răcorește vremea în Oltenia. Sunt anunțate maxime de 19…23 de grade. Ulterior, vremea va deveni din nou deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii aprilie.

Între 6 și 10 aprilie, în orele după-amiezilor, se vor atinge valori în medie de 25…27 de grade, iar o ușoară răcorire va fi posibilă din nou spre finalul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, astfel că se înregistra valori în general de 6…12 grade.

Seceta se accentuează în Oltenia. Deficitul pluviometric va fi accentuat în majoritatea zilelor din interval, șansele de ploaie fiind foarte reduse, doar la finalul perioadei de referință probabilitatea pentru ploi locale fiind în creștere, anunță ANM.

Cum va fi vremea la munte

Între 2 și 6 aprilie, la munte, valorile termice se vor situa în jurul normelor perioadei la înălțimi mari. Sunt anunțate maxime de 3…10 grade și minime de -2…3 grade. Între 7 și 10 aprilie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obișnuit, cu temperaturi maxime de 10…20 de grade și minime de 2…10 grade.

Revin precipitațiile. Vor fi atât ploi, cât și lapoviță și ninsoare. Până în data de 4 aprilie, vor fi precipitații temporare (pe alocuri moderate cantitativ), mixte la altitudini mari și sub formă de ploaie în restul zonei montane. Probabilitatea pentru precipitații va crește din nou după data de 10 aprilie.

ADVERTISEMENT
Tags: