News

Prognoza ANM pentru 11 – 24 septembrie. Toamnă cu vreme de vară: peste 30 de grade și furtuni

Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni, perioada 11 - 24 septembrie, vine cu surprize plăcute. Toamna cu vreme de vară continuă.
11.09.2023 | 14:07
Prognoza ANM pentru 11  24 septembrie Toamna cu vreme de vara peste 30 de grade si furtuni
Prognoza ANM pentru 11 - 24 septembrie. Maxime în pragul caniculei, dar și furtuni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

ANM a emis, luni, prognoza pentru următoarele două săptămâni, perioada 11 – 24 septembrie. Toamna cu aspect de vară se prelungește. În peisaj apar și furtunile specifice mai degrabă sezonului cald.

Prognoza ANM pentru 11 – 24 septembrie. Maxime în pragul caniculei, dar și furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat evoluția vremii pentru perioada următoare. Specialiștii spun că urmează zile cu temperaturi de vară, care vor trece frecvent de 30 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor.

ADVERTISEMENT

De la mijlocul lunii, vremea va intra într-un ușor proces de răcire, însă vremea rămâne în continuare călduroasă. Tot de atunci, în perioada 14 – 17 septembrie, meteorologii anunță ploi în toată țara.

Vreme aproape caniculară în Banat

Cel mai cald în următoarea perioadă va fi în vest. Până pe 13 septembrie, vremea va fi călduroasă, cu o medie a valorilor termice maxime de 30…33 de grade. Apoi, va urma un proces de răcire, astfel în 15 septembrie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 26 de grade, valoare apropiată de media multianuală.

ADVERTISEMENT

Și între 17 – 24 septembrie vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 27…28 de grade. Media temperaturilor minime nu va avea variații semnificative, astfel pe parcursul intervalului, aceasta va fi în general de 14…15 grade. Între 14 și 16 septembrie sunt anunțate și ploi.

Prognoza ANM pentru Crișana

La fel ca în Banat, până pe 13 septembrie, și aici va fi vreme călduroasă. Vor fi maxime de 30…32 de grade. Se va răcori ușor ulterior. După 15 septembrie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 24 de grade, valoare apropiată de media multianuală.

ADVERTISEMENT

Apoi, în perioada 17 – 24 septembrie vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 26…28 de grade, tendința fiind de ușoară scădere după 21 septembrie. Sunt prognozate manifestări de instabilitate în perioada 14 – 16 septembrie.

Cum va fi vremea în Transilvania

Până pe 13 septembrie, tendința va fi de încălzire. În Ardeal, vremea va deveni călduroasă și în zonele joase de relief din această regiune, cu o medie de 29…30 de grade. Mijlocul lunii aduce regimul termic diurn în apropierea normalului climatologic, respectiv o valoare medie de 24 de grade.

ADVERTISEMENT

Până pe 24 septembrie vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 25…26 de grade. Media temperaturilor minime nu va avea variații semnificative, astfel pe parcursul intervalului, aceasta va fi în general de 11…13 grade, dar cu valori mai scăzute în depresiuni. Se anunță ploi în perioada 14 – 17 septembrie, iar cu o probabilitate în ușoară creștere și după 21 septembrie.

Maxime de peste 30 de grade în Maramureș

ANM anunță că, în nordul extrem, în primele trei 3 ale intervalului, tendința va fi de încălzire treptată. Vor fi maxime de la 30 spre 31 de grade. Răcirea prognozată pentru mijlocul lunii septembrie, va aduce regimul termic diurn în apropierea normalului climatologic, respectiv o valoare medie de 24 de grade.

În ultima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 25…26 de grade. Media temperaturilor minime nu va avea variații semnificative, astfel pe parcursul intervalului, aceasta va fi în general de 12…14 grade. Pot apărea furtuni între 14 – 17 septembrie, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate.

Vreme bună de plajă pe litoral

În Dobrogea, vremea va fi foarte caldă pentru această perioadă, cu maxime de 28…31 de grade, îndeosebi în zilele de 13 și 14 septembrie. Aici, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 15 – 17 septembrie.

Prognoza ANM pentru Muntenia

Între 12 – 14 septembrie, în sud, vremea va deveni călduroasă în aproape toată regiunea. Maximele urcă la 30…32 de grade. Urmează o ușoară răcire, până la o medie a maximelor de 26…27 de grade în ziua de 16 septembrie.

Media temperaturilor minime va oscila între 12 și 16 grade, cele mai calde nopți urmând a se înregistra în perioada 14 – 16 septembrie. Cresc șansele de ploi locale în perioada 15 – 17 septembrie.

Vreme călduroasă și în Oltenia

De marți, vremea va deveni călduroasă în aproape toată regiunea, cu o medie a valorilor termice diurne de 30…32 de grade. Va urma, de la mijlocul lunii, o scădere treptată și ușoară, până la 26…27 de grade în zilele de 16 și 17 septembrie.

În restul intervalului, vremea va continua să fie caldă, cu valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va oscila între 14 și 16 grade. Probabilitate pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 15 – 17 septembrie.

La munte se anunță o vreme anormală

Și în zona înaltă, următoarele două săptămâni aduc valori termice peste normalul climatologic specific acestei perioade. Media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă va fi cuprinsă între 15 și 20 de grade, cele mai calde zilei urmând a fi pe 12 și 13 septembrie. Sunt prognozate ploi în perioada 14 – 17 septembrie, iar cu o probabilitate în ușoară creștere și după 21 septembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: