News

Prognoza ANM pentru 20 februarie – 5 martie. Temperaturile se apropie de 20 de grade. Ce se întâmplă cu precipitațiile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni. Vremea pregătește o serie de surprize în final de iarnă.
20.02.2023 | 14:48
Prognoza ANM pentru 20 februarie  5 martie Temperaturile se apropie de 20 de grade Ce se intampla cu precipitatiile
Cum va fi vremea în final de iarnă și debut de primăvară. Prognoza ANM pentru intervalul 20 februarie - 5 martie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În următoarele două săptămâni, vremea din țara noastră va fi una atipică. Finalul calendaristic al iernii vine cu maxime demne de mijlocul primăverii. În unele zone se pot atinge 18 – 19 grade Celsius.

Cum va fi vremea în final de iarnă și debut de primăvară. Prognoza ANM pentru intervalul 20 februarie – 5 martie

Potrivit prognozei meteo pentru intervalul 20 februarie – 5 martie 2023, în prima săptămână vremea se va încălzi. În toate zonele țării se vor înregistra maxime de primăvară. Cel mai cald va fi în vestul și sudul teritoriului.

ADVERTISEMENT

În cea de a doua săptămână, care va culmina și cu intrarea oficială în sezonul de primăvară, vremea se va răci treptat, potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Iată prognoza pentru fiecare regiune în parte.

Prognoza ANM pentru Banat

În prima săptămână, temperaturile maxime vor fi mult mai ridicate decât în mod normal în această perioadă. Vorbim de medii de 15…16 grade. Ulterior, în cea de a doua săptămână se vor înregistra maxime termice mai scăzute, media urmând a se situa între 8 și 13 grade.

ADVERTISEMENT

Minimele se vor situa în medie jurul a 2 grade până în dimineața zilei de 23 februarie, apoi vor crește, astfel că în 26 februarie media lor va atinge 5…6 grade. După această dată vom avea o nouă scădere, până la valori în jurul a 0 grade. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată după data de 23 februarie.

Vreme caldă și în Crișana

Treptat, în prima săptămână asistăm la o încălzire. De la o medie a temperaturilor maxime de 7…8 grade în prima zi, se va ajunge la aproximativ 14…15 grade la finalul acesteia. Media temperaturilor minime se va situa între 0 și 5 grade.

ADVERTISEMENT

Apoi, în cea de a doua săptămână se va răci treptat, astfel că media maximelor termice va tinde spre 7…8 grade la finalul intervalului de prognoză, iar a minimelor spre -2 grade. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi mai ridicată după data de 23 februarie.

Vreme anormală și în Ardeal

În Transilvania, maximele vor fi în creștere în prima săptămână, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 14…15 grade în ultimele. Apoi se va răci, astfel că la finalul intervalului de prognoză valorile vor tinde spre 6…7 grade.

ADVERTISEMENT

Media minimelor termice va fi între -1 și 4 grade în prima săptămână, iar în cea de a doua va scădea spre -3…-2 grade. În centrul țării, local vor fi precipitații slabe, mixte, aproape în fiecare zi din intervalul de prognoză.

Cum va fi vremea în Maramureș

Până pe 24 februarie, media temperaturilor maxime va avea variații între 6 și 10 grade, iar a minimelor între -1 și 4 grade. Ulterior, vremea se va încălzi cu aproximativ 3…4 grade, apoi se va răci, iar în ultimele zile de prognoză media maximelor termice va fi de 6…8 grade, iar a minimelor se va situa în jurul a -2 grade.

În nordul țării vor fi precipitații în general slabe cantitativ, aproape în fiecare zi. În primă fază, vorbim de precipitații predominant sub formă de ploaie, iar spre finalul intervalului, când se va răci, vor fi și precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare).

Prognoza ANM pentru Moldova

În prima săptămână se anunță variații semnificative ale valorilor termice. Media maximelor va avea valori între 4 și 15 grade, iar a minimelor între -2 și 4 grade. În cea de a doua săptămână oscilațiile câmpului termic vor fi mai mici, iar media regională a maximelor se va situa între 5 și 9 grade și a minimelor între -2 și 1 grad. Local vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, mai ales sub formă de ploaie și lapoviță.

Vremea în zona Dobrogei

În sud-est, vor fi variații semnificative ale valorilor termice. Media maximelor se va situa între 5 și 15 grade, iar a minimelor între 0 și 6 grade. În cea de a doua săptămână se va răci, iar maximele vor atinge în medie 7…10 grade și minimele 1…4 grade. În Dobrogea, trecător și pe arii restrânse vor fi ploi aproape în fiecare zi.

Cum va fi vremea în Oltenia

Vreme deosebit de caldă, în prima săptămână, în Oltenia. Maximele vor avea o medie ce se va situa între 8 grade în 23 și 24 februarie și 16…17 grade în 21 și 26 februarie, apoi se va răci și va avea valori în jurul a 10 grade.

Noaptea se așteaptă minime între 1 și 6 grade, în prima parte a intervalului. Doar pe alocuri vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, în general slabe cantitativ, aproape în fiecare zi după data de 23 februarie.

Maxime de 18 – 19 grade Celsius în Muntenia

Vor fi variații termice între 20 și 26 februarie, între 6 și 18-19 grade grade. Apoi se va răci, iar media va fi în general de 8…11 grade. Media minimelor termice va avea oscilații mai mici, între 1 și 5 grade în prima parte a intervalului și între -1 și 3 grade în cea de a doua. Pe arii restrânse va ploua slab, aproape în fiecare zi.

Cum va fi vremea la munte

În zonele înalte, media temperaturilor maxime va avea variații, în general, între -1 și 5 grade, iar a minimelor între -7 și 0 grade. Temporar vor cădea precipitații aproape în fiecare zi, mixte, iar la altitudini mari predominant sub formă de ninsoare.

ADVERTISEMENT
Tags: