News

Prognoza ANM pentru 27 februarie – 12 martie. Cum va fi vremea de Mărțișor și de Ziua Femeii

Meteorologii ANM au emis prognoza pentru următoarele două săptămâni, intervalul 27 februarie - 12 martie. Cum debutează primăvara sub aspect termic și al precipitațiilor.
27.02.2023 | 17:37
Prognoza ANM pentru 27 februarie  12 martie Cum va fi vremea de Martisor si de Ziua Femeii
Cum va fi vremea de Mărțișor și de Ziua Femeii. Prognoza ANM pentru 27 februarie - 12 martie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza pentru următoarele două săptămâni. Din buletinul specialiștilor aflăm cum va debuta primăvara și ce ne rezervă cele două zile speciale: 1 Martie – Mărțișor și 8 Martie – Ziua Femeii.

Cum va fi vremea de Mărțișor și de Ziua Femeii. Prognoza ANM pentru 27 februarie – 12 martie

Dacă finalul lunii februarie a adus o vreme extremă și la extreme, cu ploi, ninsori, viscol, pe de o parte, dar și temperaturi de peste 20 de grade, de cealaltă parte, debutul de primăvară mai stabilizează vremea sub toate aspectele.

ADVERTISEMENT

De pe site-ul ANM aflăm că valorile de temperatură prognozate de meteorologi pentru următoarele două săptămâni se vor situa în normele perioadei din calendar. În ceea ce privește regimul pluviometric, precipitaţiile anunțate vor fi moderate cantitativ în majoritatea regiunilor.

Atât de 1 Martie – Mărțișor, cât și de Ziua Femeii, vremea va fi una în normele datei din calendar. Nu se mai anunță valori demne de luna mai, dar nici manifestări ale iernii cum s-au înregistrat în weekendul trecut.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Banat

În vest, zilele de 27 și 28 februarie vor aduce o vreme rece, cu temperaturi maxime în medie cuprinse între 3 şi 5 grade. Apoi, în restul intervalului, valorile termice se vor situa în jurul celor normale, medii între 6 şi 10 grade, cu o posibilă încălzire spre finalul perioadei (8-12 martie).

Nopțile vor aduce valori în jurul pragului de îngheţ: între -2 şi 2 grade. În data de 27 februarie vor fi precipitaţii posibil moderate cantitativ, dar local şi temporar acestea pot apărea în mare parte şi din restul intervalului de referinţă.

ADVERTISEMENT

Vremea în Crișana

La fel ca în Banat, și aici ultimele două zile ale lunii februarie aduc temperaturi maxime cuprinse în medie între 2 şi 4 grade. În restul intervalului, deşi vor mai fi oscilaţii ale temperaturilor diurne, valorile se vor situa în jurul celor normale, medii între 6 şi 9 grade, cu o posibilă încălzire spre finalul perioadei (8-12 martie).

Minimele se vor situa sub pragul de îngheţ, între -3 şi 0 grade. Vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ în data de 27 februarie, dar cu caracter temporar şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni (5-12 martie).

ADVERTISEMENT

Vreme normală în Transilvania

În centrul țării, valorile de temperatură maxime vor fi apropiate de normele climatologice, între 4 şi 8 grade, cu o posibilă încălzire spre finalul perioadei, iar minimele se vor situa în medie între -5 şi 0 grade, local mai coborâte în anumite nopţi. Vor cădea precipitații mai însemnate pe 27 februarie, apoi cu caracter temporar şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni (5-12 martie).

Cum va fi vremea în Maramureş

În nordul țării, urmează două săptămâni în care regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de normele climatologice. Asta înseamnă că media maximelor va oscila între 4 şi 7 grade, cu excepţia zilei de 27 februarie când va fi rece, o medie în jurul a 2 grade.

Minimele se anunță modeste: -5 şi 0 grade, local mai coborâte în nopţile din perioada 1-3 martie. Vor cădea precipitaţii, însemnate cantitativ în data de 27 februarie, dar cu caracter temporar şi după data de 4 martie până la finalul intervalului de referinţă.

Vreme rece în Moldova până pe 2 martie

Frigul din Moldova se prelungește  până în jurul datei de 2 martie. Vom avea aici o medie a temperaturilor maxime de 2 – 4 grade. Apoi, valorile termice diurne vor mai creşte şi vor fi apropiate de normele climatologice, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 5 şi 9 grade.

Temperaturile minime în marea lor majoritate vor fi sub pragul de îngheţ şi se vor situa în medie între -4 şi 0 grade, local mai coborâte în anumite nopţi. Precipitaţii, local moderate cantitativ, vor fi în data de 27 februarie, dar cu caracter temporar şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni (5-12 martie).

Prognoza pentru Dobrogea

Până spre 3 martie, regimul termic diurn va fi în scădere şi va fi caracterizat de valori apropiate de norme, cu medii de 5 – 7 grade. Ulterior, în cea de-a doua săptămână, media maximelor va mai creşte şi va oscila în general între 8 şi 10 grade.

Și nopțile vor fi mai calde. Temperaturile nocturne vor fi în general pozitive, cu medii ale minimelor de un grad şi 4 grade, posibil mai scăzute în nopţile din perioada 2 – 4 martie. Local şi temporar, vor fi precipitaţii slabe, mai ales în intervalele 27 februarie – 2 martie şi între 6 şi 12 martie.

Maxime de 10 grade în Muntenia

Și în sud, până spre 3 martie, regimul termic diurn va fi în scădere şi va fi caracterizat de valori apropiate de norme, cu medii de 5 – 6 grade. Săptămâna viitoare, media maximelor va mai creşte şi va oscila, în general, între 8 şi 10 grade.

Noaptea va aduce valori apropiate de pragul de îngheţ. Vorbim de o medie ale minimelor de -1 şi 1 grad. Local şi temporar vor fi precipitaţii slabe în cea mai mare parte a intervalului de referinţă.

Când se încălzește vremea în Oltenia

Până în jurul datei de 3 martie, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de normele climatologice, cu maxime medii între 4 şi 7 grade. Apoi, vremea se va mai încălzi, astfel că media temperaturilor diurne se va situa în general între 8 şi 10 grade.

Minimele se apropie de pragul de îngheţ. Se vor semnala precipitaţii locale şi temporare, slabe cantitativ, în cea mai mare parte a intervalului de referinţă.

Vreme de iarnă la munte

În zona înaltă, vremea va fi rece pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză. Media temperaturilor maxime va oscila între -4 şi 2 grade, în timp ce minimele vor fi negative, în medie între -8 şi -4 grade. Se pot înregistra și -10 grade în unele masive.

Vor cădea precipitații abundente în 27 februarie. Apoi, acestea vor avea un caracter temporar între 5 și 12 martie. În restul intervalului, precipitaţiile vor fi slabe şi izolate în zona de munte.

ADVERTISEMENT
Tags: