News

Prognoza ANM pentru 27 noiembrie – 10 decembrie. Surprize ale vremii de Ziua Națională

Prognoza ANM pentru intervalul 27 noiembrie - 10 decembrie anunță o vreme schimbătoare. Ce surprize vom avea de Ziua Națională a României.
27.11.2023 | 15:37
Prognoza ANM pentru 27 noiembrie  10 decembrie Surprize ale vremii de Ziua Nationala
Prognoza ANM pentru 27 noiembrie - 10 decembrie. Maxime de peste 12 grade de Ziua Națională. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni, interval care cuprinde și sărbătoarea de Ziua Națională a României – 1 Decembrie, anunță o vreme schimbătoare. În unele regiuni se așteaptă maxime de peste 10 – 12 grade Celsius.

Prognoza ANM pentru 27 noiembrie – 10 decembrie. Maxime de peste 12 grade de Ziua Națională

Luni, 27 noiembrie, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru intervalul 27 noiembrie – 10 decembrie. Potrivit acestui buletin, vremea va intra într-un proces de încălzire în aproape toată țara, cel puțin în cursul acestei săptămâni.

ADVERTISEMENT

În unele regiuni, cum sunt Moldova și Banat, valorile termice maxime vor ajunge chiar şi la 12 grade, în special de Ziua Naţională, pe 1 Decembrie. După această dată, valorile termice vor intra pe o pantă descendentă. De evidențiat că, în acest timp, precipitațiile vor fi excedentare.

Cum va fi vremea în Banat

Vreme extrem de schimbătoare în prima săptămână de prognoză, în vest. ANM anunță alternanțe importante între zile cu valori apropiate şi sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 5 – 7 grade şi minime între -1 şi 1 grad, în medie.

ADVERTISEMENT

Până pe 29 noiembrie vor fi maxime de 2 – 3 grade şi minime de la -5 la -4 grade. Cel mai cald va fi în 1-2 decembrie, când se vor atinge valori de 10 – 12 grade ziua și 3 – 4 grade noaptea. Din a doua săptămână se va răci, iar valorile vor fi apropiate de cele normale datei din calendar.

Vor cădea precipitații abundente în prima săptămână, în special în 28 noiembrie şi 2 decembrie când vor predomina ploile. În restul zilelor, se așteaptă precipitații mixte, cu caracter temporar.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Crișana

Și în această regiune, în prima săptămână, vor fi zile cu valori care vor alterna. Maximele vor fi cuprinse între 4 – 6 grade şi minime de -2 grade şi 1 grad, mediat regional. Cel mai rece va fi în jurul datei de 29 noiembrie (maxime de 1 – 3 grade şi minime de la -6 la -4 grade). Apoi, perioade cu vreme mai caldă vor fi în intervalul 1-2 decembrie, când se vor atinge ziua 9 – 11 grade şi noaptea nu vor coborî sub 3 – 4 grade.

În a doua parte a intervalului este estimată o evoluţie mai constantă a temperaturilor. Ele vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice primei decade a lunii decembrie (minime nocturne negative în toată regiunea).

ADVERTISEMENT

Regimul de precipitații va fi excedentar, mai ales în prima săptămână. Ele se vor semnala pe arii extinse şi vor fi local însemnate cantitativ, cu probabilitate mai mare în zilele de 28 noiembrie şi 2 decembrie când vor predomina ploile. Sunt așteptate și precipitaţii mixte, cu caracter temporar, în restul intervalului.

Vremea în Ardeal

În Transilvania, în ultimele zile din noiembrie, regimul termic va fi caracterizat de alternanţe importante între zile. Se așteaptă valori apropiate şi sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 0 – 6 grade şi minime între -4 şi 0 grade.

Și în centru, cel mai rece va fi în ziua de 29 noiembrie (maxime de 0 – 2 grade şi minime între -9 şi -5 grade). Imediat va urma o vreme mai caldă decât în mod obişnuit. În primele două zile din decembrie, ziua se vor atinge 8 – 12 grade şi noaptea nu vor coborî sub 1 grad.

După 3-4 decembrie, temperaturile se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie. Vor fi maxime uşor pozitive şi minime nocturne negative, în medie de la -5 la -3 grade.

Precipitațiile vor fi frecvente şi local moderate cantitativ, în 28 noiembrie şi 1 – 2 decembrie, când se vor semnala şi ploi. În restul zilelor din interval, vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă cu caracter local şi temporar.

Prognoza ANM pentru Maramureș

În nordul țării va fi mai rece. Și aici, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de alternanţe importante. Apoi, în jurul datei de 29 noiembrie, maximele vor fi de aproximativ 0 grade şi minimele între -7 şi -4 grade.

Cel mai cald va fi în perioada 1 – 2 decembrie, când ziua se vor atinge 6 – 8 grade şi noaptea se vor încadra între un grad şi 3 grade. Din 4 decembrie se estimează o evoluţie mai constantă a temperaturilor care se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie.

Vor cădea în special ploi în prima săptămână. Precipitațiile vor fi frecvente şi local mai însemnate cantitativ, cu probabilitate mare în 28 noiembrie şi pe 1 – 2 decembrie. În celelalte zile, se vor semnala precipitaţii cu caracter temporar, sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Cum va fi vremea în Moldova

În aceste zile, în Moldova vom avea o vreme rece. Se vor înregistra temperaturi maxime de cel mult 3 grade, iar minimele vor coborî spre -7 grade. Apoi, în perioada 1 – 2 decembrie, valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice perioadei, cu 8 – 12 grade ziua, şi 2 – 5 grade noaptea

Se mai răcește apoi în cea de-a doua săptămână. Este estimat un regim termic cu oscilaţii mai mici de la o zi la alta şi apropiat de cel normal, la începutul lunii decembrie, respectiv minime negative, ce coboară la -5 grade, în medie.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel mediu climatologic al perioadei. Vor fi precipitaţii temporare, local moderate cantitativ, sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Zilele cu precipitații vor fi în special 28 noiembrie, dar și 2 decembrie.

Prognoza ANM pentru Dobrogea

După 28 noiembrie, în sud-est se va încălzi. Temperaturile se vor situa în general peste cele climatologic specifice perioadei. Vor fi maxime de 7 – 10 grade şi minime de 2 – 5 grade. Cel mai rece va fi în dimineţile de 28 şi 30 noiembrie.

Din a doua săptămână, urmează o răcire treptată, cu valori ce se vor apropia de mediile multianuale. Va ploua pe 28 noiembrie şi în 3 decembrie. După data de 4 decembrie, temporar, vor fi precipitații mixte.

Cum va fi vremea de Ziua Națională – 1 Decembrie în București

În sudul țării, în perioada 28 noiembrie – 3 decembrie, temperaturile vor fi în creștere. Se vor situa în majoritatea zilelor peste cele climatologic specifice acestei perioade din an, cu maxime de 6 – 11 grade şi minime de la -1 grad şi 4 grade. Apoi, de săptămâna viitoare, tendinţa este de răcire treptată.

Revin în scenă precipitațiile. Va ploua pe 28 noiembrie şi local în 2 şi 3 decembrie. Apoi, odată cu răcirea, va creşte probabilitatea să se semnaleze precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă sau ninsoare).

Prognoza meteorologilor pentru Oltenia

Cel mai rece va fi pe data de 28 noiembrie (maxime de 2 – 4 grade, în medie). În restul zilelor primei săptămâni, valorile termice maxime vor fi apropiate de norme şi chiar peste acestea în 1 şi 2 decembrie. Minimele se vor înregistra, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, de la -7 la -4 grade, mediat regional. Din a doua săptămână, tendinţa este de răcire treptată, cu valori ce se vor apropia de mediile multianuale.

Se anunță precipitaţii mai frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ (predominat ploi la câmpie şi mixte în zona deluroasă) la începutul intervalului. Va ploua slab şi în jurul datei de 2 decembrie. În partea a doua a intervalului de referinţă se vor semnala temporar precipitaţii mixte.

Prognoza ANM pentru zona de munte

Din datele ANM, la munte, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vor fi oscilații semnificative de temperaturi. Va fi ger în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, cu maxime în medie de la -6 grade până la 1 grad, respectiv minime între -14 şi -10 grade.

În special la altitudini de sub 1.500 de metri, temperaturile se vor situa peste cele normale: în zilele de 1 şi 2 decembrie. Din 4 decembrie, este estimată răcirea vremii.

În majoritatea zilelor vor predomina ninsorile la munte. Cu toate acestea, în perioadele cu temperaturi mai ridicate (28 noiembrie, 1 şi 2 decembrie) se vor semnala şi ploi, îndeosebi la înălţimi de sub 1.500 de metri

ADVERTISEMENT