News

Schimbare radicală a vremii în România. Se anunță ger și ninsori. Cele mai afectate zone

Vremea din România va suferi schimbări radicale în următoarea perioadă. Meteorologii ANM anunță ger și ninsori în mai multe zone.
07.01.2024 | 10:31
Schimbare radicala a vremii in Romania Se anunta ger si ninsori Cele mai afectate zone
Valul de aer polar lovește România: ANM anunță ger cumplit și ninsori abundente. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După un final de 2023 și un început de 2024 cald, vremea va suferi o schimbare radicală în România. Meteorologii anunță un val polar care aduce cu el ger și ninsori abundente în mai multe zone.

Valul de aer polar lovește România: ANM anunță ger cumplit și ninsori abundente

Weekendul care se apropie de final a fost unul cu o vreme demnă de mijlocul lui martie în România. Hărțile Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) spun că sâmbătă, de Bobotează, maximele au trecut frecvent de 13 – 14 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Recent, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, afirma că temperaturile înregistrate la acest început de an sunt cu peste zece grade mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului în România.

Sunt diferenţe mai mari de zece grade faţă de ceea ce ar fi normal pentru o primă decadă a celei mai reci luni din iarna şi din anul nostru. Sâmbătă, maximele la nivelul întregii ţări au fost între 6 până la 17, posibil chiar 18 grade în Lunca Dunării, de duminică deja se vor schimba lucrurile”, a declarat Elena Mateescu, la TVR Info.

ADVERTISEMENT

Primăvara timpurile se va încheia odată cu ziua de duminică și apoi de luni. Specialiștii de la ANM spun că ciclonul polar care a afectat Europa va ajunge și pe teritoriul României.

Într-o primă fază, va fi lovită zona Moldovei, acolo unde maximele nu vor depăși -2 grade. Apoi, de luni, gerul se va instala în toată România. Vom avea temperaturi negative cu o medie de -5, -6 grade. Marți și miercuri temperaturile vor coborî până la -15 grade.

ADVERTISEMENT

O masă de aer polar va aborda, la început, zona Moldovei, unde maximele pe zi nu mai depășesc 1,6 grade Celsius, după care, de luni, săptămâna va debuta cu vreme geroasă în toată țara.

Va fi ger, vorbim de temperaturi, luni, care vor caracteriza o vreme geroasă noaptea și dimineața, dar și ziua. Luni sunt negative în toată țara, minus 10 în nordul Moldovei, cel mult zero – 1 grad în sud.

ADVERTISEMENT

Marți dimineață și miercuri dimineață e posibil să fie vârful acestui episod din perspectiva gerului. Se coboară la minus 15 grade și vom avea și strat de zăpadă”, a spus Elena Mateescu, la TVR Info.

ADVERTISEMENT
Tags: