News

Prognoza ANM pentru iarna 2022 – 2023. Nu sunt excluse fenomenele extreme, avertizează meteorologii

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza pentru iarna care urmează. Cum va fi vremea în lunile decembrie, ianuarie și februarie.
20.10.2022 | 12:49
Prognoza ANM pentru iarna 2022  2023 Nu sunt excluse fenomenele extreme avertizeaza meteorologii
Cum va fi vremea în decembrie, ianuarie și februarie. Prognoza ANM pentru iarna 2022 - 2023. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la ANM au anunțat cum va evolua vremea în țara noastră în lunile de iarnă din sezonul rece care urmează.

Cum va fi vremea în decembrie, ianuarie și februarie. Prognoza ANM pentru iarna 2022 – 2023

Prezentă joi, 20 octombrie, la videoconferinţa cu prefecţii, Gabriela Băncilă, director în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a prezentat estimările pentru decembrie, ianuarie și februarie.

ADVERTISEMENT

În prima lună de iarnă, datele bazate pe hărțile de la începutul lunii octombrie indică, la nivel naţional, temperaturi care se pot situa peste limitele climatologice ale lunii, în toate regiunile.

Precipitațiile așteptate vor fi în limite normale. O tendință uşor excedentară va exista în partea de sud-est a ţării, iar una deficitară în nord-vest.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește ianuarie, lună caracteristică perioadelor de ger și de viscol, meteorologul ANM spune că ”atât temperatura medie a aerului, cât şi cantităţile medii de precipitaţii se pot situa în limite normale.

Din nou, raportându-ne la celelalte estimări date publicităţii pentru această lună, semnalul pentru temperatură este mai robust, în sensul că toate modelele converg spre o lună ianuarie normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată decât ar fi normal”.

ADVERTISEMENT

Datele privind precipitațiile încă sunt neclare. ”Pentru zona de precipitaţii semnalul sau estimările sunt destul de împrăştiate: există şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii normale, dar şi tendinţe pentrui cantităţi de precipitaţii excendentare”.

Ultima lună a iernii februarie, aduce temperaturi în medie normale pentru această lună şi posibilitatea de a se semnala în anumite regiuni, în special în sud şi sud-est, valori peste limitele climatologice ale lunii, mai precizează Gabriela Băncilă, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

ANM: Nu sunt excluse fenomenele extreme

ANM subliniază că aceste estimări pentru iarna care urmează au un grad de realizare de 60%, în baza modelului Centrului European pentru Prognoză de Medie Durată.

Extrem de important, anunță meteorologii, este faptul că fenomenele severe, precum episoadele de ger, cele de viscol și furtunile de zăpadă nu sunt excluse.

”Fenomenele cu o durată scurtă de manifestare, incluzând fenomenele meteorologie extreme, nu pot fi surprinse, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări, cum ar fi, pentru sezonul rece, episoadele cu valuri de frig, episoadele cu viscol sau cu furtuni de zăpadă”, a mai explicat Băncilă.

ADVERTISEMENT
Tags: