Meteorologii anunță că toamna se lasă așteptată mult și bine, astfel că românii trebuie să mai suporte căldura și temperaturile ridicate încă 2-3 săptămână, pentru că toamna va întârzia în acest an multă vreme. Așadar, deși pare greu de crezut, finele lunii septembrie și începutul lunii octombrie vin cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius.
Specialiștii ANM au menționat că estimarea pe două săptămâni e realizată folosindu-se de produse numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Totuși, trebuie ținut cont că vremea e foarte capricioasă și deseori predicțiile pe termen lung nu sunt tocmai elocvente.
Așadar, meteorologii transmită că în prima săptămână de prognoză vremea va fi mai caldă decât e obișnuit, iar în medie vorbim despre 25-28 de grade Celsius, temperaturi cu 4-7 grade mai ridicate decât cele specifice acestei perioade din an. Între timp, minimele vor fi de 10-15 grade, iar din 1 octombrie vremea se va răcori, însă nu mult.
Asta, pentru că meteorologii vorbesc despre ”posibile perioade cu valori termice apropiate de normal (20…21 de grade ziua și 8…11 grade noaptea, mediat regional) ce vor alterna cu intervale mai calde”, Cât despre ploi, ANM transmite că ”deficitul pluviometric va fi semnificativ, în special în prima parte a intervalului de referință când ploile aproape vor lipsi, ulterior, după data de 1 octombrie, estimările indicând posibilitatea ca în unele zile să plouă local”.
La fel ca și în Banat, ANM vorbește despre o vreme mult mai caldă decât e obișnuit, cu temperaturi în medie de 25-28 de grade, cu 8 grade mai mult decât e normalul. De la 1 octombrie se va răci vremea, însă temperaturile scad doar la 21 de grade Celsius ziua și 8 grade Celsius noaptea, așadar o vreme în continuare călduroasă.
”Deficitul pluviometric va fi semnificativ, cu precădere în prima săptămână, când ploile aproape vor lipsi, ulterior, după data de 1 octombrie, estimările indicând posibilitatea ca în unele zile local să plouă în general slab”, mai transmit specialiștii ANM, cu referire la precipitații.
În Transilvania vremea e din nou, mai caldă decât normal. ”Până în data de 1 octombrie vremea se va menține mult mai caldă decât normal în această perioadă a anului, cu precădere în primele zile, când abaterile față de mediile multianuale vor fi semnificative (de până la 6…8 grade); mediat regional, temperaturile maxime vor fi de 23…27 de grade, iar cele minime de 8…13 grade, cu valori mai mici, apropiate de normele perioadei, în unele nopți în depresiunile din estul regiunii.
Ulterior, este estimată o răcorire a vremii, astfel că pot fi perioade cu temperaturi în jurul celor climatologic specifice (18…21 de grade ziua și 5…9 grade noaptea, mediat regional), însă cu probabilitate mare valorile termice vor fi în general ușor peste norme. În prima săptămână deficitul pluviometric va fi semnificativ (nu vor fi condiții de ploaie); după data de 1 octombrie estimările indică posibilitatea ca în unele zile să plouă local”, arată specialiștii ANM.
Cât despre Maramureș, vremea aici se va menține mult mai caldă decât în mod obișnuit spre final de septembrie, astfel că temperaturile maxime vor fi de 27 de grade Celsius, cu 8 grade mai mult decât e normal pentru această perioadă. După 1 octombrie meteorologii vorbesc despre temperaturi apropiate de normal, 18-19 grade ziua și 6-8 grade noaptea.
Cât despre ploi, trebuie menționat că ”deficitul pluviometric va fi semnificativ în prima săptămână când ploile aproape vor lipsi, ulterior, după data de 1 octombrie estimările indicând posibilitatea ca în unele zile să plouă local”. Așadar vestea bună ar fi că ploile se vor lăsa așteptate.
În Moldova vremea va fi la fel de caldă ca și în restul țării, cu temperaturi chiar de 27 de grade Celsius, însă cu mențiunea că de la 1 octombrie vremea se va răci. ”Astfel că vor fi posibile perioade cu valori termice apropiate de normal (18…21 de grade ziua și 7…11 grade noaptea, mediat regional) ce vor alterna totuși cu intervale mai calde. Deficitul pluviometric va fi semnificativ, cu precădere în prima săptămână, când ploile vor lipsi; după data de 1 octombrie estimările indică o creștere a probabilității ca în unele zile să plouă local”, mai transmit meteorologii.
Cât despre Dobrogea, ”în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în prima săptămână, valorile termice diurne se vor menține mai ridicate decât cele climatologic specifice (cu 3…5 grade peste norme pe litoral și cu până la 7 grade în vestul regiunii), astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 24…27 grade”.
Mai mult, în octombrie specialiștii ANM vorbesc aici de temperaturi de 20 de grade Celsius și de un deficit pluviometric semnificativ. ”Deficitul pluviometric va fi semnificativ, cu precădere în prima săptămână când ploile vor lipsi; după data de 1 octombrie, dar îndeosebi spre finalul intervalului de prognoză, vor fi perioade în care vor fi posibile ploi locale, în general slabe”, punctează ANM,
În Muntenia, temperaturile vor fi ridicate, cu o medie de 28 de grade Celsius, iar minimele se vor situa undeva între 11-15 grade Celsius. La final de octombrie e estimată o răcorire a vremii, vorbind de temperaturi de 23 de grade în medie Ziua și 12 noaptea. Cât despre ploi, deficitul pluviometric ”va fi semnificativ în special în prima parte a intervalului de referință când ploile vor lipsi, ulterior, după data de 1 octombrie estimările indicând posibilitatea ca în unele zile să plouă local”.
În Oltenia, ”în prima parte a intervalului vremea se va menține mult mai caldă decât normal la finalul lunii septembrie, cu abateri de 5…6 grade față de mediile multianuale; mediat regional, temperaturile maxime vor fi de 25…28 de grade, iar cele minime de 10…15 grade. Ulterior, este estimată o răcorire a vremii, astfel că în perioada 2-3 octombrie temperaturile vor fi mai apropiate de cele climatologic specifice (în medie 20…23 de grade ziua și 7…11 grade noaptea), apoi temperaturile, cu precădere cele diurne, vor fi din nou în creștere ușoară”, după cum arată ANM. Nici aici nu vom avea ploi, deși după 2 octombrie e posibil să fie înregistrate averse.
Cât despre vremea la munte, chiar și la altitudini de peste 1.400 de metri, temperaturile vor fi mai ridicate decât e normal, iar meteorologii vorbesc de temperaturi maxime de 12-20 de grade și minime de 5-10 grade. ”O vreme mai răcoroasă, cu valori spre cele obișnuite în această perioadă din an, este estimată pentru primele zile de octombrie. Deficitul pluviometric va fi semnificativ în prima săptămână când ploile aproape vor lipsi; după data de 1 octombrie estimările indică pentru unele zile o probabilitate mai ridicată pentru ploi locale”, concluzionează meteorologii ANM.