News

Măsurile luate de liderii lumii pentru reducerea poluării și costurile acestora. Ce prevede proiectul de acord al COP26

Prima versiune a proiectului de acord în urma summit-ului pentru climat a fost făcută publică. Se cere accelerarea reducerii emisiilor de carbon până la sfârșitul anului 2022.
10.11.2021 | 13:25
Masurile luate de liderii lumii pentru reducerea poluarii si costurile acestora Ce prevede proiectul de acord al COP26
ADVERTISEMENT

Propunerea de acord pentru limitarea creșterii temperaturii globale îndeamnă națiunile să-și consolideze obiectivele de reducere a emisiilor până la sfârșitul anului viitor.

Documentul mai precizează că națiunile vulnerabile trebuie să primească mai mult ajutor pentru a face față efectelor mortale ale încălzirii globale.

ADVERTISEMENT

Proiectul de acord de la COP26 vizează accelerarea reducerii emisiilor de carbon

Criticii susțin însă că proiectul de acord nu merge suficient de departe, dar alții au salutat concentrarea sa pe ținta de creștere cu doar 1,5 grade C a temperaturilor.

Documentul, care a fost publicat de președinția COP26 a Marii Britanii, va trebui să fie negociat și aprobat de țările participante la discuții.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au avertizat că menținerea creșterii temperaturii la 1,5 grade C, dincolo de care se vor simți cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, necesită reducerea emisiilor globale cu 45% până în 2030 și la zero în general până la jumătatea secolului.

Pierderile și daunele, o problemă de importanță cheie pentru lumea în curs de dezvoltare, au fost incluse în proiect, încurajând țările mai bogate să își intensifice acțiunile și sprijinul, inclusiv finanțarea pentru națiunile mai sărace.

ADVERTISEMENT

Documentul solicită, de asemenea, țărilor să accelereze eliminarea treptată a cărbunelui și a subvențiilor pentru combustibilii fosili – dar nu are date sau ținte ferme în această problemă.

Lumea se îndreaptă către o încălzire de 2,4 grade C, în ciuda summitului climatic

În ciuda angajamentelor făcute la summitul climatic COP26, lumea nu se apropie încă de obiectivele sale privind limitarea creșterii temperaturii globale, arată o analiză publicată în cadrul summit-ului.

ADVERTISEMENT

Raportul calculează că lumea se îndreaptă către o încălzire de 2,4 grade C, cu mult peste limita de 1,5 C la care națiunile s-au angajat.

COP26 „are un decalaj masiv de credibilitate, acțiune și angajament”, potrivit Climate Action Tracker (CAT).

Summitul de la Glasgow este considerat crucial pentru combaterea schimbărilor climatice. COP26 se încheie în această săptămână.

Dar analiza contrastează cu optimismul de la reuniunea ONU de săptămâna trecută, în urma unei serii de anunțuri importante care au inclus un angajament de a opri defrișările.

Proiecția vine în momentul în care Met Office din Marea Britanie avertizează că un miliard de oameni ar putea fi afectați de căldură și umiditate fatale dacă temperatura medie globală crește cu 2°C peste nivelurile preindustriale.

Raportul Climate Action Tracker analizează promisiunile făcute de guverne înainte și în timpul COP26.

Se concluzionează că, în 2030, emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta vor fi în continuare de două ori mai mari decât este necesar pentru a menține creșterea temperaturii sub 1,5 grade Celsius.

Oamenii de știință spun că limitarea încălzirii la 1,5 grade C va împiedica producerea celor mai periculoase efecte ale schimbărilor climatice.

Ce s-a convenit până acum la COP26?

Statele participante la summit încă negociază un acord asupra căruia toate cele 197 de țări vor conveni. Dar o serie de acorduri secundare au fost anunțate săptămâna trecută:

  • Peste 100 de lideri mondiali au promis să pună capăt și să inverseze defrișările până în 2030, inclusiv Brazilia, unde se află pădurea tropicală amazoniană.
  • SUA și UE au anunțat un parteneriat global pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 – reducerea metanului în atmosferă este considerată una dintre cele mai bune modalități de a reduce rapid încălzirea globală.
  • Peste 40 de țări s-au angajat să renunțe la cărbune – dar cei mai mari utilizatori ai lumii, cum ar fi China și SUA, nu și-au asumat acest angajament.
  • Au fost anunțate câteva noi surse de finațare pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să se adapteze la schimbările climatice și să facă față daunelor și pierderilor pe care le aduce aceasta.

Orice înțelegere convenită la COP26 va trebui să aibă o traiectorie puternică și credibilă pentru următorul deceniu. În caz contrar, summitul de la Glasgow va fi considerat un eșec.

ADVERTISEMENT