News

Proiect. Examen de admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență. Anunț privind Evaluarea Națională

Ministerul Educației pregătește o schimbare majoră pentru elevi. Un examen de admitere va putea fi organizat de liceele unde există concurență, se arată într-un proiect.
13.01.2023 | 09:52
Proiect Examen de admitere la clasa a IXa acolo unde exista concurenta Anunt privind Evaluarea Nationala
Schimbare majoră pregătită în Educație. Examen de admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În curând, liceele din România vor putea organiza examen de admitere la clasa a IX-a, potrivit prevederilor din proiectul legii învățământului preuniversitar gândit de ministrul Ligia Deca.

Schimbare majoră pregătită în Educație. Examen de admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență

Anul trecut, fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu a lansat în dezbatere propunerea ca admiterea la liceu să poată fi organizată doar de către colegiile naționale pentru până la 90% din locurile disponibile pentru clasa a IX-a.

ADVERTISEMENT

Între timp, lucrurile s-au schimbat radical. Conform unui proiect al legii educației gândit de ministrul Deca, prezentat de Edupedu.ro, toate liceele din întreaga țară vor putea organiza concurs de admitere pe 90% din locuri.

Dacă proiectul va deveni lege, acest examen de admitere la liceu ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul următor intrării în vigoare a actului normativ.

ADVERTISEMENT

De exemplu, dacă legea va fi promulgată în acest an, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a ar da admiterea la finalul clasei a VIII-a, pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028.

Conform proiectului de lege a educației pregătit de ministrul Deca, ”orice liceu, indiferent de clasificare – colegiu național, colegiu, liceu teoretic sau tehnologic, grup școlar – ar urma să poată organiza admitere pe 90% din locuri pentru clasele la care la precedentele sesiuni a existat concurență”.

ADVERTISEMENT

Anunț privind Evaluarea Națională

Examenul de admitere la liceu va consta în două probe scrise cu subiecte adaptate fiecărei specializări din fiecare profil, mai scrie sursa citată.

Ministerul Educației va alcătui subiecte cu un grad de dificultate mai mare decât cele de la Evaluarea Națională pentru toate disciplinele.

ADVERTISEMENT

Elevii vor avea avea de rezolvat câte două teste. De exemplu, la profilul real, specializarea matematică-informatică, toate liceele care organizează admitere pentru aceste clase vor da subiectele făcute pentru disciplinele informatică și matematică.

În ceea ce privește Evaluarea Națională, aceasta va fi susținută, ca în prezent, de către toți elevii. Va fi organizată înaintea examenului de admitere la liceu.

Noutatea pe care o aduce proiectul legii Deca este aceea că liceele pot pune condiție de intrare ca un procent din media de admitere să fie reprezentat de media de la Evaluarea Națională, pe lângă media de la concursul propriu.

În consecință, unele unități ar putea stabili ca media de admitere să fie calculată ca 50% media de la Evaluarea Națională și 50% media de la concursul de admitere.

E important de subliniat că liceele din țară pot opta pentru admitere sau pot decide să rămână doar pe repartizarea computerizată, ca în anii trecuți.

ADVERTISEMENT