Life

Proporțiile pentru o cafea perfectă. Câtă apă trebuie să pui, de fapt

Proporțiile de aur pentru o cafea făcută la carte. Indiferent dacă este la ibric sau la filtru, va ieși exact așa cum îți dorești. Câtă apă se pune.
26.02.2024 | 07:19
Proportiile pentru o cafea perfecta Cata apa trebuie sa pui de fapt
Proporțiile ideale pentru o cafea exact cum trebuie. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ți s-a întâmplat să nu știi cum se face cafeaua atunci când îți cere cineva? De când cu aparatele inteligente din zilele noastre aproape toată lumea a uitat de banala, dar delicioasa cafea la ibric sau la filtru. Dar cu aceste proporții, nu vei avea cum să dai greș și o să-ți surprinzi oaspeții.

Regulile de aur pentru cafea. Va ieși perfectă atât la ibric, cât și la filtru

În mod surprinzător, există proporții ideale pentru o cafea cu adevărat bună. Astfel că, pentru a obține o ceașcă echilibrată din acest energizant natural pe care chiar și medicul Vlad Ciurea îl recomandă trebuie să ai un raport de 1:15 până la 1:18.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că unei părți de cafea îi corespund 15 sau 18 părți de apă. Dar gusturile pot varia, iar unii preferă să consume cafeaua mai tare sau mai diluată, de aceea proporțiile se pot schimba.

Pentru o băutură mai puternică, pot fi folosite 12 părți de apă la o parte de cafea. Iar pentru una mai slabă, se poate folosi un raport mai mare, chiar și de 1:20 sau 1:25. Dar nu doar asta contează.

ADVERTISEMENT

Dacă nu știi cum se face cafeaua, este important să ții cont că temperatura apei, metoda de preparare și durata de extracție sunt factorii esențiali care influențează rezultatul final. Doar experimentând cu aceste variabile se va putea obține băutura ideală.

Raportul cu care este bine să începi

Pentru început, poți începe cu 2 linguri de cafea la 220 de mililitri de apă. În funcție de cât de intens ți se pare gustul poți experimenta adăugând mai multă sau mai puțină apă, pentru a găsi combinația perfectă.

ADVERTISEMENT

Un alt factor decisiv este gradul de prăjire al cafelei. O cafea măcinată cu prăjire ușoară necesită mai multă apă pentru a-și extrage aroma. De aceea, pentru cafeaua la ibric specialiștii o recomandă pe pe cea cu măcinare medie, notează Tasting Table.

Cum se face cafeaua la filtru

În cazul în care faci cafea la filtru, dar nu ești mulțumit de gust, ține cont de câteva detalii. Ajustează măcinarea cafelei după preferințele tale. Dacă este prea amară, atunci este necesară o măcinătură mai groasă, iar dacă este prea slabă- una mai fină.

ADVERTISEMENT

Dacă ai făcut o cafea prea amară, din nou, este cazul să umbli la proporții. Pune mai multă apă. În cazul acesteia, temperatura ideală este de aproximativ 90-96 grade Celsius. Scurtează și timpul de preparare atunci când băutura este prea amară și prelungește-l pe cel de extracție dacă este pre fină.

Totodată, calitatea cafelei în sine este cea care afectează gustul și ar fi bine să nu folosești apă de la robinet atunci când îți faci cafeaua, în cazul în care vrei ca aceasta să fie cu adevărat delicioasă.

ADVERTISEMENT