News

Proprietarul pitonilor din Oradea avea crescătorie de șerpi. Îi livra oamenilor prin curier

Noi detalii despre cazul pitonilor de la tomberon, din Oradea. Ce s-a aflat despre proprietarul care livra șerpii prin curier.
01.11.2022 | 22:22
Proprietarul pitonilor din Oradea avea crescatorie de serpi Ii livra oamenilor prin curier
Noi detalii despre proprietarul pitonilor de la tomberon, din Oradea. Sursa foto: captura Observator, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Noi detalii ies la iveală în cazul celor trei pitoni, dintre care doi vii, găsiți la tomberon, de către locatarul unui bloc din Oradea. Ce a aflat Garda de Mediu Bihor.

Ce s-a aflat despre proprietarul pitonilor aruncați la tomberon în Oradea

Potrivit reprezentaților Gărzii de Mediu Bihor, proprietarul pitonilor avea o crescătorie de reptile și o fermă de șoareci, cu care le hrănea, informează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Totodată, proprietarul, un tânăr în vârstă de 22 de ani, obișnuia să vândă șerpii oamenilor, prin intermediul unei pagini de facebook. Ulterior, îi livra prin curier.

S-a mai descoperit și că primele exemplare de reptile le-a achiziționat clandestin, din Germania, pe care le-a folosit pentru reproducție.

ADVERTISEMENT

”L-am întrebat despre informaţiile primite. Ne-a spus să nu căutăm după şerpi şi şoareci, pentru că nu mai sunt. Însă trebuie să lămurim problema”, a relatat șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu.

Proprietarul pitonilor aducea ilegal șerpi în România

De asemenea, până ca cei trei pitoni să ajungă la tomberon, orădeanul a primit amendă de 7.500 de lei pentru import ilegal de șerpi. Legea prevede ca aceștia să fie importați doar cu acordul Autorității Publice Centrale de Mediu și pe baza avizului comisiei de specialitate a Academiei Române.

ADVERTISEMENT

Mai mult, trebuie arătat și un studiu care să ateste că reptilele nu sunt un risc pentru flora autohtonă sau pentru sănătatea publică. Remus Moțoc, șeful Direcției Sanitar Veterinare Bihor, spune că cea mai mare parte a traficului transfotalier se desfășoară clandestin.

Multe animale sunt aduse în țară, ascunse în bagaje, fără a fi trecute printr-un control veterinar sau supuse carantinei

ADVERTISEMENT

”Noi nu avem reprezentanţi la punctele de trecere ale frontierei ca să putem verifica ce intră în ţară”, a mai completat Remus Moțoc.

Sever Șerbănescu, liderul Gărzii de Mediu Bihor, pregătește un proiect de act normativ, prin care animalele periculoase să fie diferențiate de cele autohtone, dar și condițiile prin care pot fi aduse în România.

”Aşa cum câinii periculoşi sunt definiţi prin lege şi trebuie declaraţi, aşa ar trebui să fie şi în cazul animalelor sălbatice care ajung în captivitate ca animale de companie.

Posesorii ar trebui luaţi în evidenţă, obligaţi să respecte anumite condiţii, iar animalele să fie verificate periodic, să li se controleze starea de sănătate, dimensiunile, modul în care sunt tratate şi ţinute în siguranţă”, a mai spus Sever Șerbănescu.

ADVERTISEMENT