Oamenii spun că salariul nu le mai ajunge nici măcar pentru o lună, fiind nemulțumiți de costurile foarte mari ale facturilor.
Potrivit Observatornews.ro, oamenii se tem că va urma o perioadă de concedieri în masă, tocmai din cauza crizei economice care e tot mai aproape de Europa și România.
Muncitorii s-au adunat din Argeș, Olt, Dolj, Buzău și București. Peste 30 de sindicate s-au unit și au cerut aceleași lucruri: creșterea salariului minim pe economie și plafonarea prețurilor. Conform oamenilor ieșiți în stradă, producția a crescut cu 30% în primele luni ale anului, însă salariile au rămas la fel.
”Principalele noastre revendicări sunt creșterea salariilor, măsuri de sprijin şi protejarea locurilor de muncă”, a declarat Viorel Ungureanu, reprezentant al Sindicatului Automobile Dacia.
Dumitru Costin, reprezentant al Blocului Național Sindical spune că inflația a ”ras tot”. ”Inflaţia a ros tot! Pe lângă creşterea salariului minim în continuare cu 3000 de lei am propus o modificare în Codul Fiscal asfel încât să crească deducerile personale pentru toţi salariaţii cu salarii mai mici de 5000 de lei”, a explicat sindicalistul.
Între timp, la București au ieșit în stradă polițiștii care spun că au salariile înghețate de doi ani și nu mai pot trăi în acest mod.
”Poliţiştilor le-a ajuns cuţitul la os. De doi ani de zile salariile lor sunt îngheţate”, a declarat Marius Iconaru de la Sindicatul Europol.
Cosmin Andreica, un alt sindicalist al Europol a mărturisit că există polițiști care nu mai reușesc să-și plătească ratele. ”Avem demisii zilnice din sistem”, se plânge Andreica.
Salariul minim brut ar urma să crească la 3000 de lei din 2023, însă sunt discuții referitoare la suma pe care oamenii o vor primi în mână. În funcție de varianta pentru care vor opta guvernanții, oamenii vor afla ce sumă vor primi net, însă diferențele nu sunt mari, fiind vorba de aproximativ 100 de lei în plus sau minus, în funcție de variantă.