În acest context, liderii de sindicat din cadrul companiilor care fac parte din Grupul Carrefour au protestat, solicitând acordarea tichetelor de masă la o valoare maxim deductibilă. Mai mult, sindicaliștii au cerut o primă de transport pentru angajați, potrivit unui comunicat al Sindicatului Salariaţilor Carrefour România.
“Sindicatele din cadrul Grupului Carrefour: Sindicatul Salariaţilor Carrefour România, Sindicatul Market, Sindicatul Naţional Artima, Sindicatul Naţional Supeco, alături de Federaţia Sindicatelor din Comerţ, organizează o acţiune de pichetare a sediului companiei din str. Gara Herăstrău, nr. 4C.
Principalele solicitări sunt: acordarea tichetelor de masă la valoarea maxim deductibilă şi acordarea primei de transport pentru angajaţii din toate formatele Carrefour”, este precizat în comunicat. Protestul a fost suținut, de asemenea, în mai multe magazine, prin purtarea de banderole de culoarea albă.
Important de menționat, oamenii nu și-au oprit lucrul, pentru moment. “Compania franceză Carrefour SA are rezultate financiare foarte bune în România, cu o creştere anuală de 7% a cifrei de afaceri, potrivit datelor companiei.
Aceste rezultate se datorează în mare măsură efortului miilor de angajaţi care asigură aprovizionarea, aranjarea corectă a mărfurilor şi funcţionarea zilnică a magazinelor. Aceşti angajaţi sunt plătiţi în general la nivelul salariului minim sau în proximitatea acestuia.
CNS Cartel Alfa este alături de membrii săi şi le susţine revendicările. Contribuţia angajaţilor la prosperitatea companiei trebuie recunoscută în mod corect, prin condiţii de muncă şi venituri decente!”, se mai arată în comunicatul protestatarilor.
În replică, reprezentanții Carrefour România au transmis că ”nu cresc valoarea tichetelor de masă și nu acordă prima de transport”. Așadar protestul se anunță unul de durată, conform sindicaliștilor, care sunt deciși să nu renunțe până în clipa în care vor obține tot ceea ce își doresc.
Acest protest vine la câteva zile distanță de protestul angajaților de la Poșta Română, care sunt nemulțumiți de salariile mici și cer o creștere de cel puțin 400 de lei net, în viitorul apropiat. Angajații de la Poștă au transmis că inițial se mulțumesc cu o grevă de avertisment, care a durat câteva ore, însă următorul pas va fi greva generală.
Conform Blocului Naţional Sindical, două treimi dintre angajaţii Poştei Române lucrează pe salariul minim pe economie. Totodată, vicepreședintele BNS, Mircea Burlacu, a anunțat că directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, ar fi pus mai mulți directori județeni să-i amenințe pe angajați că vor fi dați afară dacă vor participa la grevă.