News

Proteste în Belarus! Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă

07.09.2020 | 09:41
Proteste in Belarus Zeci de mii de oameni au iesit in strada
ADVERTISEMENT

Proteste în Belarus! Zeci de mii de oameni au ieșit din nou în stradă, la Minsk pentru a denunţa realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în urmă cu o lună.

Purtând culorile alb-roşu, ale opoziţiei, manifestanţii s-au îndreptat din mai multe cartiere ale oraşului către centru, unde se află un important dispozitiv de securitate format din vehicule blindate şi soldaţi în jurul clădirilor importante.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că preşedintele Belarusului de peste două decenii, Lukaşenko a fost reales luna trecută, conform autorităţilor cu aproximativ 80 la sută din totalul voturilor.

Proteste masive în Belarus!

Rezultatul alegerilor este contestat de belaruşi, care au ieşit în stradă în fiecare săptămână pentru a protesta.  De altfel, manifestaţiile au continuat pe parcursul celor patru săptămâni de la alegeri.

ADVERTISEMENT

Cu o zi înainte, Ministerul de interne din Belarus a declarat că 91 de protestatari au fost reţinuţi şi a anunţat că va consolida securitatea şi va lua „toate măsurile necesare pentru a suprima astfel de acţiuni”.

Săptămâna trecută, mii de femei arborând drapele alb-roşii au protestat pe străzile din Minsk, faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko

ADVERTISEMENT

Potrivit La Libre, femeile au defilat şi în alte oraşe din Belarus, după un apel al opoziţiei. Mai multe manifestante au fost reţinute de forţele de ordine.

Aleksandr Lukaşenko a respins cererile pentru noi alegeri venite din partea Sviatlanei Tsikhanouskaya, principalul său adversar, care a fugit în exil la două zile după vot.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Tsikhanouskaya, care se va deplasa la Varşovia pentru a se întâlni cu premierul polonez a trimis un mesaj video prin care se arată că mersul protestelor este ireversibil.

„Oamenii s-au schimbat deja, s-au trezit şi este imposibil să-i împingem în mentalitatea anterioară”, a spus aceasta

ADVERTISEMENT
Tags: