News

Proteste la Ministerul Finanțelor. Polițiștii și angajații din închisori, nemulțumiți de nivelul salariilor

Zi de luni cu proteste la Ministerul Finanțelor. Polițiștii și angajații din închisori au ieșit în stradă, nemulțumiți fiind de nivelul salariilor din aceste sectoare.
17.01.2022 | 11:49
Proteste la Ministerul Finantelor Politistii si angajatii din inchisori nemultumiti de nivelul salariilor
Polițiștii și angajații din închisori, proteste la Ministerul Finanțelor. Sursa foto (ilustrativ): hepta.ro
ADVERTISEMENT

Săptămâna debutează cu noi proteste în Capitală. Sindicate din Poliţie şi din sistemul penitenciar au anunțat că ies în stradă, luni, în fața sediului Ministerului Finanțelor.

Angajații protestează faţă de măsurile luate de Guvern care afectează nivelul veniturilor salariaților din aceste sectoare.

ADVERTISEMENT

Polițiștii și angajații din închisori, proteste la Ministerul Finanțelor

La acțiunea de protest de luni vor participa membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

SNPPC anunță că protestul din cursul acestei zile este determinat de o serie de măsuri pe care Executivul nu le-a implementat.

ADVERTISEMENT

Printre ele: neaplicarea începând cu 1 ianuarie 2022 în integralitate a Legii nr. 153/2017, diminuarea unor pensii de serviciu ale poliţiştilor, neaplicarea sporului de neuropsihic (risc şi suprasolicitare neuropsihică) de 20% tuturor beneficiarilor din prezent structurile de investigaţii criminale, de combatere a criminalităţii organizate, de acţiuni şi intervenţii speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliştilor etc., neactualizarea normei lunare de hrană, în raport cu indicii preţurilor de consum stabiliţi de INS, neîncadrarea unitară a personalului contractual în grupe de muncă, deoarece este tratat discriminatoriu, în prezent, din acest punct de vedere și neactualizarea calculului indemnizaţiei lunare de chirie.

Angajații din penitenciare cer deblocarea salariilor şi a pensiilor

În ceea ce-i privește pe angajaţii din penitenciare, aceștia cer deblocarea salariilor şi pensiilor, actualizarea normei de hrană şi de echipare la nivelul anului 2022.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții FSNAP avertizează că, pe termen lung, ”cetăţeanul va deconta aceste lipsuri, iar infractorii vor profita din ce şi ce mai mult”.

”Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că, prin lipsa de interes a guvernanţilor faţă de structurile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, clasa politică urmăreşte deprofesionalizarea şi slăbirea autorităţii oamenilor legii în faţa infractorilor.

ADVERTISEMENT

Combaterea criminalităţii, siguranţa naţională, liniştea publică şi protecţia cetăţeanului nu se pot realiza cu un poliţist lipsit de dotări tehnice, fără acces la pregătire profesională eficientă, epuizat de sute de ore suplimentare şi fără sprijin real din partea factorilor de conducere.

ADVERTISEMENT

În concluzie, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor este de părere că, în România, nu se poate vorbi de stat de drept, atâta timp cât angajaţii din poliţie şi din penitenciare nu sunt plătiţi în mod corespunzător şi nu sunt instruiţi să aplice legi eficiente în combaterea criminalităţii.

Pe termen mediu şi lung, cetăţeanul va deconta aceste lipsuri, iar infractorii vor profita din ce şi ce mai mult”, se menţionează într-un comunicat al FSANP, citat de Agerpres.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS