News

Protestele fermierilor se intensifică în mai multe ţări. O piaţă angro din Paris e apărată cu blindate de furia acestora

Proteste masive ale fermierilor, din întreaga Uniune Europeană: "Sfârșitul agriculturii înseamnă sfârșitul civilizației".
31.01.2024 | 17:49
Protestele fermierilor se intensifica in mai multe tari O piata angro din Paris e aparata cu blindate de furia acestora
Guvernul francez a postat jandarmi în jurul pieţei de la Rungis Foto: Anadolu
ADVERTISEMENT

Fermierii francezi și belgieni au instituit zeci de blocaje pentru a face presiuni asupra autorităților să relaxeze reglementările stricte de mediu și să le protejeze de creșterea costurilor și de importurile ieftine.

18 protestatari au fost arestaţi în apropierea Parisului

Protestele s-au răspândit în toată Europa. Fermierii spanioli au primis că li se vor alătura, iar o mie de fermieri italieni intenționează să participe joi la un protest la Bruxelles pentru a face presiuni pe liderii UE reuniți în oraș să acționeze. Fermierii germani, care au probleme similare, au ieșit și ei în stradă.

ADVERTISEMENT

Agricultorii se plâng că nu sunt plătiți suficient și că sunt sufocați de taxe și măsuri de mediu prea restrictive, dar și de concurența neloială din străinătate. „Dacă continuăm așa, sfârșitul agriculturii va însemna sfârșitul civilizației”, spune fermierul belgian Adelin Desmecht (28 ani), plângându-se de prea multe reglementări și birocraţie.

În Franța, coloane lungi de tractoare s-au apropiat de Paris și de piața angro din Rungis, acolo unde se vând mărfuri autohtone și de import şi de unde se aprovizionează majoritatea restaurantelor din Capitală, aceasta reprezentând linia roșie pentru un guvern care nu a intervenit deocamdată să ridice blocajele.

ADVERTISEMENT

Sunt aproximativ o sută de blocaje rutiere, a declarat ministrul de Interne, Gerald Darmanin, avertizându-i pe protestatari să nu blocheze aeroporturile, piaţa Rungis și capitala. Postul de televiziune BFM TV a difuzat un videoclip cu o încăierare de lângă râul Loara, unde poliția a oprit tractoarele care voiau să meargă la Paris.

De altfel, guvernul francez a trimis miercuri vehicule blindate pentru a proteja această piaţă angro de produse alimentare de lângă Paris. Dacă protestele de până acum au fost în general paşnice,  deşi fermierii francezi au aruncat gunoi de grajd pe clădirile prefecturilor locale şi au dat foc la anvelope, miercuri poliţia a arestat 18 persoane, în timpul unor confruntări. Presa franceză scrie că cei arestaţi conduceau tractoare şi încercau să blocheze piaţa de la Rungis.

ADVERTISEMENT

În Belgia, protestatarii au blocat căile de acces către portul de containere Zeebrugge. Peste o sută de tractoare au participat la acest blocaj. De asemenea, a fost blocată și o autostradă importantă, potrivit presei locale.

Între timp, fermierii francezi au câștigat mai multe concesii, guvernul renunțând între altele la planurile de reducere treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă. Comisarii europeni au propus miercuri o limită a importurilor de produse agricole din Ucraina și o mai mare flexibilitate de la cerinţa de a menţine o parte minimă a terenurilor lor în pârloagă pentru a fi acordate în continuare subvenţii din partea UE.

ADVERTISEMENT

Importurile din Ucraina, ale cărei cote și tarife au fost abolite de UE după invazia rusă din februarie 2022, și negocierile reînnoite privind încheierea unui acord comercial cu Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay) au provocat nemulțumiri în rândul fermierilor, din cauza concurenței neloiale pentru produse precum zahărul, cerealele și carnea.

Fermierii europeni trebuie să îndeplinească în momentul de față anumite condiții, inclusiv să pună deoparte 4 la sută din teren pentru refacerea naturii, deși există deja o scutire temporară din cauza războiului din Ucraina și a securității alimentare.

Protestele din Europa au loc în ajunul alegerilor pentru Parlamentul European, programate în luna iunie, unde sprijinul pentru extrema dreaptă, care câștigă teren în rândul fermierilor, este în creștere. În Italia, fermierii au blocat traficul cu sute de tractoare în punctele de acces pe autostrăzi din apropiere de Milano, în Toscana și în alte regiuni. Peste o mie de fermieri vor participa joi la un protest în fața Parlamentului European de la Bruxelles, a anunțat lobby-ul agricol Coldiretti.

ADVERTISEMENT
Tags: