News

Video. Proteste violente împotriva restricțiilor la Bruxelles. Manifestanții au vandalizat o clădire UE

Protestele de la Bruxelles împotriva restricțiilor cauzate de coronavirus s-au transformat în violențe duminică. Protestatarii s-au ciocnit cu poliția și au vandalizat birourile Serviciului European de Acțiune Externă.
23.01.2022 | 22:09
Video Proteste violente impotriva restrictiilor la Bruxelles Manifestantii au vandalizat o cladire UE
ADVERTISEMENT

Într-una dintre cele mai mari demonstrații împotriva măsurilor Covid-19 din oraș, se estimează că 50.000 de oameni s-au adunat pe străzi, inclusiv grupuri care călătoreau din afara Belgiei, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției.

Demonstrația a fost organizată de rețeaua europeană Europeans United for Freedom și de alte grupuri care se opun restricțiilor de sănătate.

ADVERTISEMENT

Proteste violente împotriva restricțiilor la Bruxelles. Manifestanții au vandalizat o clădire UE

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a elibera parcul Cinquantenaire din apropierea instituțiilor UE, după ce grupuri de protestatari au aruncat cu obiecte în ofițeri și i-au atacat.

Imagini în direct au arătat protestatari la nivelul străzii aruncând garduri metalice și un coș de gunoi aprins către polițiștii de sub ei, la intrarea într-o stație de metrou. Ulterior, o scară rulantă a fost arătată arzând.

ADVERTISEMENT

Manifestanți cu glugă și mascați au spart exteriorul de sticlă al biroului SEAE în timp ce poliția se afla înăuntru.

„Intrarea laterală a fost vandalizată”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, adăugând că nimeni nu este în pericol.

ADVERTISEMENT

Josep Borrell a vizitat birourile pentru a inspecta pagubele și a transmis pe Twitter condamnarea „distrugerii și violenței fără sens”, relatează POLITICO.

Poliția a declarat duminică seara că trei ofițeri și 12 protestatari au fost duși la spital, dar niciunul nu a avut răni care le-au pus viața în pericol. Aproximativ 70 de persoane au fost reținute, au adăugat aceștia.

ADVERTISEMENT

Protestul s-a calmat spre după amiază

Purtătorul de cuvânt al poliției a spus că situația din jurul clădirii SEAE s-a calmat în jurul orei 17:30. Șase persoane au fost arestate înainte de începerea protestului, potrivit purtătorului de cuvânt, iar mai multe persoane au fost reținute ulterior.

Poliția a spus că a început să îndepărteze protestatarii de pe străzi în jurul orei 16.30, spunând că cei care au refuzat să plece vor fi arestați.

Protestatarii au organizat în mod regulat demonstrații împotriva restricțiilor legate de coronavirus în capitala Belgiei încă de anul trecut, dar mitingul de duminică a marcat o creștere majoră a participării în comparație cu aproximativ 5.000 de protestatari la începutul acestei luni și peste cei aproximativ 35.000 de persoane care au participat la un protest în noiembrie anul trecut.

„Principala noastră cerere este ca măsurile de urgență să fie introduse într-un mod democratic și echilibrat”, a scris Tom Meert, președintele Europeans United for Freedom, pe site-ul web al grupului.

„Nu negăm că există boli. Argumentele noastre ar fi aceleași în cazul unui dezastru natural sau al oricărei alte crize: politicile unei țări trebuie să fie deliberate și bazate pe principiile statului de drept democratic.”

ADVERTISEMENT
Tags: