News

Video. Proteste violente în Georgia. Guvernul retrage proiectul de lege care a scos mii de oameni în stradă. Update

Începute în urmă cu două zile, protestele violente din Georgia față de o lege controversată a așa-zișilor ”agenți străini”, de inspirație rusească, au continuat și miercuri seară.
09.03.2023 | 11:09
Video Proteste violente in Georgia Guvernul retrage proiectul de lege care a scos mii de oameni in strada Update
Continuă protestele violente în Georgia, după ce Parlamentul a aprobat, în primă lectură, legea ”agenților străini”. Sursa foto: twitter.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
09-03-2023
09:09

Partidul de guvernământ intenționează să retragă proiectul de lege privind agenții străini

Confruntat cu o presiune tot mai mare din partea protestatarilor, partidul de guvernământ din Georgia a anunțat joi, într-o declarație oficială, că a decis să retragă propunerea de lege privind “agenții străini”, despre care criticii au spus că imită o lege rusă folosită de Kremlin pentru a împiedica activitatea presei de opoziție și a societății civile.

Potrivit lui Mikheil Kechaqmadze, un analist al politicii georgiene, decizia partidului de guvernământ reprezintă o “victorie tactică” pentru opoziție și pentru societatea civilă a țării. Cu toate acestea, a spus el, nu este sigur că “această pagină cu această lege este într-adevăr închisă”. “Nu există prea multă încredere între guvern și oponenții săi”, a mai spus el, potrivit The New York Times.

În urmă cu două zile, zeci de mii de georgieni au ieșit pe străzile din centrul capitalei Tbilisi. S-a întâmplat asta imediat după ce parlamentul a adoptat, în primă lectură, o lege controversată a așa-zișilor ”agenți străini”, de inspirație rusească. SUA și UE spun că actul va afecta libertățile din acest stat.

Continuă protestele violente în Georgia, după ce Parlamentul a aprobat, în primă lectură, legea ”agenților străini”

Pe 7 martie, zeci de persoane au fost arestate în timpul manifestațiilor din capitala Georgiei, Tbilisi, împotriva acestei legi controversate. De asemenea, numeroși oameni simpli, dar și circa 50 de polițiști, au fost răniți în aceste proteste. Oamenii legii au încercat să disperseze mulțimile cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

ADVERTISEMENT

Manifestațiile, care au avut loc în apropierea Parlamentului Georgiei, au continuat și miercuri seară. Din nou, mii de oameni au fost prezenți pe străzi. Forțele de ordine au folosit, la fel ca marți, tunuri cu apă și grenade paralizante pentru a respinge protestatarii care s-au apropiat amenințător de clădirile oficiale.

Cetățenii au ieșit pe străzi purtând steaguri ale Georgiei și UE, strigând ”Nu, legii rusești. Nu putem lăsa țara noastră să devină pro-rusă sau stat rusesc, sau nedemocratică. Nu avem altă opțiune: Georgia fie este democratică fie nu există Georgia. Vom învinge”, a spus inginerul de software Vakhtang Berikashvili, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

În ultimele două seri, oamenii au protestat împotriva unui proiect de lege ce ar obliga organizațiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca “agenți ai străinătății”, în caz contrar riscând amenzi.

Parlamentarii de la Tbilisi au votat cu 76 de voturi pentru și 13 împotrivă, în prima lectură proiectul de lege într-un scrutin programat inițial pentru 9 martie. Evenimentul a fost mutat fără explicații, cu două zile mai devreme.

ADVERTISEMENT

De notat că legea încă nu a fost adoptată. Urmează a doua și a treia lectură, însă cetățenii sunt conștienți de faptul că, având în vedere marja de vot de marți, este de așteptat ca proiectul de lege să treacă de Legislativ.

SUA, după votul de marți: ”O zi întunecată pentru democrația Georgiei”

Încă de marți, ambasada SUA la Tbilisi a reacționat față de votul din Parlament. Americanii au numit această zi una ”întunecată pentru democrația Georgiei”. ”Promovarea de către parlament a acestor legi inspirate de Kremlin este incompatibilă cu dorința clară a poporului din Georgia de integrare europeană și dezvoltarea sa democratică.

ADVERTISEMENT

Aplicarea acestor legi va afecta relațiile Georgiei cu partenerii săi strategici și va submina munca importantă a atâtor organizații georgiene care lucrează pentru a-și ajuta concetățenii. Procesul și proiectele de lege ridică întrebări reale cu privire la angajamentul partidului de guvernământ față de integrarea euro-atlantică”, a declarat ambasada.

Criticii proiectului de lege trecut prin Parlamentul de la Tbilisi spun că acesta este o copie fidelă după legislația rusească cu același nume, care a restrâns activitatea jurnaliştilor independenţi şi a instituţiilor democratice din Rusia.

Este cunoscut faptul că influența Rusiei reprezintă o problemă majoră în Georgia. Armata lui Putin a invadat Georgia în 2008. Apoi, Moscova a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, în care a trimis mii de soldați.

ADVERTISEMENT
Tags: