News

PSD dă înapoi după ce a anunţat că mărește pensiile și salariile: ”Nu a fost nicio promisiune față de cetățeni, e o discuție”

PSD nu își asumă promisiunile făcute în spațiul public, de mai mulți lideri ai partidului, prin care era anunțată o mărire a salariilor și a pensiilor.
01.09.2022 | 12:49
PSD da inapoi dupa ce a anuntat ca mareste pensiile si salariile Nu a fost nicio promisiune fata de cetateni e o discutie
Marius Budăi nu mai este așa sigur că pensiile și salariile cresc. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Confruntați de PNL în coaliție, cei din PSD au ajuns la concluzia că nu există, de fapt, bani pentru aceste măriri promise. Ministrul Marius Budăi și-a schimbat, astfel, discursul și crede că orice discuții despre pensii sau salarii ar trebui dusă în coaliție.

Marius Budăi nu își mai asumă majorarea pensiilor

”Nu era o promisiune față de cetățeni, era gândirea PSD pe care o prezentăm în coaliție. Aceste propuneri ale PSD sunt însoțite de analize și de cifre pe care le punem pe masa premierului.

ADVERTISEMENT

Aceste aspecte sigur au fost discutate în coaliție, liderii partidelor sunt în măsură să vă răspundă. Avem dialog extrem de constructiv acolo, în coaliție”, s-a rezumat să transmită Budăi.

Ministrul muncii nu vorbise niciodată concret despre cifre, însă a lăsat să se înțeleagă într-un mod clar că pensiile și salariul minim pe economie vor fi majorate.

ADVERTISEMENT

”Nu o să confirm sau să infirm cifre, o să spun doar că da, am avut discuţii şi despre salariul minim. Considerăm că salariul minim trebuie să crească în România. Am pus în primă fază la dispoziţia mediului de afaceri, acei 200 de lei netaxabili, posibilitatea majorării salariului minim, fără o cheltuială suplimentară, fără nicio taxare din partea statului român”, transmitea Budăi.

Mihai Tudose, prim-vicepreședinte PSD, a vorbit inclusiv de cifrele care nu au fost menționate de Budăi. Așadar, pensiile ar trebui majorate, în viziunea PSD, cu minim 10%, în timp ce salariul minim ar fi majorat de la 2.250 lei la 3000 de lei, brut.

ADVERTISEMENT

”Pensiile vor creşte cu mai mult de de 5,7%, acel procent prevăzut de lege. Noi insistăm pe minimum 10% și spunem mai mult de 10%. Salariul minim de la 2.250 la 3.000 le. Vorbesc de brut şi cu o parte de compensare 200 lei pe această diferenţă pe care să o suporte statul”, a explicat Tudose.

Premierul Nicolae Ciucă a lăsat să se înțeleagă că nu există bani pentru aceste propuneri ale PSD, deci sunt simple populisme care nu au acoperire în realitate. De altfel, situația în coaliție pare tensionată pe această temă.

ADVERTISEMENT

”Nu am discutat în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pentru anul 2023, nu pot să răspund cu da sau nu Eu sunt convins că domnul Budăi cunoște foarte bine ce scrie în fișa postului guvernului, cred că și în fișa postului ministrului muncii. Când venim cu astfel de propuneri, trebuia să aibă în vedere că trebuia consultarea Consiliului Național Tripartit și la nivelul coaliției și guvernului. Vom avea o clarificare la nivelul guvernului. Este vorba de responsabilitate”, a declarat Ciucă.

ADVERTISEMENT