News

PSD: Plafonarea polițelor RCA îi protejează pe consumatorii români

PSD: Plafonarea polițelor RCA, ultimul exemplu de protecție a consumatorilor români de excesele prețurilor din trecut
29.03.2024 | 14:18
PSD Plafonarea politelor RCA ii protejeaza pe consumatorii romani
Guvernul Marcel Ciolacu spune că este necesară menținerea plafonării polițelor RCA / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Guvernul premierului Marcel Ciolacu a prelungit plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie 2024. Este o decizie care extinde lista măsurilor PSD privind protecția consumatorilor în domeniile unde, în ultimii ani, au existat excese care au afectat nivelul de trai al românilor, afirmă social-democrații.

Modificarea legislației asigurărilor RCA

Ca și în cazul plafonărilor de la energie, alimentelor de bază și dobânzilor IFN-urilor, este necesar ca Guvernul să mențină și plafonarea polițelor RCA, potrivit PSD.

ADVERTISEMENT

Conform legislației, nici una dintre firmele de asigurări active în România nu poate practica un tarif mai mare decât cel stabilit la nivelul din 28 februarie 2023, cu o ajustare de +6,8% (respectiv rata anuală a inflației de anul trecut).

Guvernul și-a propus redresarea problemelor din piața asigurărilor atât prin plafonarea prețurilor, cât și prin modificările legislației naționale privind asigurările RCA.

ADVERTISEMENT

Parcul național: 10,3 milioane de vehicule, doar 7 milioane asigurate

La sfârșitul anului trecut, parcul național auto depășea nivelul de 10,3 milioane de vehicule, din care doar 7 milioane erau asigurate. Cifrele arată că în România, în fiecare an, se produc peste 25.000 de accidente în toată țara, ceea ce exercită o presiune ridicată de plată asupra asigurătorilor.

Înainte de plafonare, acest fenomen ducea la o creștere exagerată a prețului polițelor RCA, potrivit PSD. Deși este totuși o soluție temporară, prin extensia cu încă trei luni a măsurii, Guvernul protejează consumatorii români de excesele unor prețuri uriașe practicate în trecut, spun social-democrații.

ADVERTISEMENT

De menționat că doar în perioada ianuarie – martie 2024, peste 21.000 de persoane au cerut sprijinul Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR), cu solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat.

Riscuri reduse și pentru firmele de asigurări

În același timp, plafonarea a adus și avantaje pentru firmele de asigurări, în ceea ce privește acoperirea plăților pentru daune, arată PSD.

ADVERTISEMENT

Deși există încă dezechilibre pe piața asigurărilor auto, datorită plafonării începând cu februarie 2023, rata combinată a daunei la RCA a coborât la 97,7% în perioada martie-decembrie a anului trecut, în timp ce la CASCO, nivelul a scăzut cu șapte puncte procentuale până la 104,6%.

Un procent de peste 100% al ratei combinate înseamnă că firmele de asigurări trebuie să se împrumute pentru a acoperi plata daunelor către asigurați.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT