News

PSD și PNL poartă noi discuții pentru alegerile europarlamentare. Marcel Ciolacu și-ar dori o femeie cap de listă

Liderul PSD Marcel Ciolacu a dezvăluit că reprezentanți PSD și PNL se vor întâlni din nou marți, 27 februarie, pentru a discuta pe tema alegerilor europarlamentare.
27.02.2024 | 15:32
PSD si PNL poarta noi discutii pentru alegerile europarlamentare Marcel Ciolacu siar dori o femeie cap de lista
PSD și PNL poartă noi discuții pentru alegerile europarlamentare. Marcel Ciolacu și-ar dori o femeie cap de listă
ADVERTISEMENT

Așa cum anunțau în urmă cu o săptămână Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, cele două partide au acceptat în principiu să comaseze alegerile și să candideze pe liste comune pentru alegerile europarlamentare din această vară.

PSD și PNL poartă noi discuții pentru alegerile europarlamentare

Acum, între cele două partide va exista o nouă rundă de discuții, pentru că momentan nu ”s-a luat nicio decizie oficială” referitor la liste.  ”Deciziile în acest moment se iau de către PSD şi PNL în ceea ce priveşte lista la europarlamentare. Ai o majoritate în Parlamentul României, pe care o foloseşti pentru a stabili calendarul electoral”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Premierul României anunțase că își dorește cu orice preț ca lista pentru europarlamentare să fie deschisă de o femeie. ”Propunerea mea este ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie independentă de cele două partide”, a declarat Marcel Ciolacu, în urmă cu o săptămână.

În acel moment, liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă, respectiv Marcel Ciolacu, se prezentau în fața jurnaliștilor și cetățenilor care-i urmăreau în direct, și anunțau că au decis să lupte la comun împotriva ”extremismului”.

ADVERTISEMENT

Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat Birourile de conducere ale partidelor, ne-am reunit în Coaliție și suntem prezenți pentru a prezenta această decizie finală.

Această decizie finală care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună”, explica Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist”, a transmis și Marcel Ciolacu. Rămâne de văzut cum vor reacționa românii, potrivit analiștilor. În teorie această mutare a PNL și PSD ar trebui să fie o lovitură puternică încasată de AUR sau alte partide considerate ”extremiste”, însă e neclar dacă oamenii nu vor percepe această mutare drept tentativa de a crea un ”partid-stat”, ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Vor avea PSD și PNL candidat comun la alegerile prezidențiale?

Trebuie menționat că cele două partide au ales să împartă listele doar la europarlamentare, însă nu ar refuza ca scenariul să se repete și la alegerile prezidențiale. Aici, conform analiștilor politici, ar urma să fie scos în față Marcel Ciolacu, cel care își dorește cu orice preț să ajungă președintele României din postura de lider al PSD.

ADVERTISEMENT

”Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi să spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de ţară pregătit să îl prezentăm românilor”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT