News

Putin a promulgat legea. Intervenția medicală care devine interzisă pentru ruși

Putin interzice schimbarea de sex și tratamentele hormonale: Controverse în comunitatea medicală și restricții pentru persoanele transexuale.
25.07.2023 | 07:46
Putin a promulgat legea Interventia medicala care devine interzisa pentru rusi
Rusia interzice schimbarea de sex și tratamentele hormonale. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea, potrivit căreia în Rusia sunt complet interzise intervențiile medicale care vizează schimbarea de sex. Utilizarea medicamentelor hormonale, de asemenea, nu e permisă. Excepție face tratamentul anomaliilor congenitale. Reprezentanții comunității medicale au criticat proiectul.

Putin limitează drepturile transexualilor

În același timp, schimbarea de sex nu va include intervenții legate de tratamentul anomaliilor sau malformațiilor congenitale, al bolilor genetice și endocrine. Acestea vor fi permise în cazul în care decizia a fost luată de o comisie medicală a uneia dintre instituțiile subordonate Ministerului Sănătății, aceasta va da și un aviz privind conformitatea caracteristicilor sexuale cu un anumit sex. Acest lucru este necesar pentru a face modificări în registrele de stare civilă.

ADVERTISEMENT

Totodată, legea stipulează că înregistrarea de stat a unei schimbări de sex fără intervenție chirurgicală este acum interzisă. În cazul schimbării sexului de către unul dintre soți, căsătoria lor va fi dizolvată, persoanele transsexuale nu vor avea voie să adopte copii și să devină tutori, astfel de prevederi au apărut în documentul pentru a doua lectură.

După intrarea în vigoare a proiectului de lege, toate certificatele de schimbare de sex eliberate după operație vor fi anulate, în cazul în care aceste persoane nu au avut încă timp să își schimbe pașapoartele.

ADVERTISEMENT

Psihiatrul-sexolog rus Oleg Starostin spune că “tranziția este un ajutor în găsirea propriei identități, duce la un risc redus de depresie și sinucidere la aceste persoane”.

Putin sare în apărarea “valorilor tradiționale”

Proiectul de lege pentru interzicerea schimbării de sex a fost introdus în Duma de Stat la sfârșitul lunii mai, fiind coautorat de peste 360 de deputați, în frunte cu președintele Parlamentului, Viaceslav Volodin, și adjuncții săi.

ADVERTISEMENT

“Toate popoarele din Federația Rusă au apărări morale interne împotriva acestui obscurantism. Ei au suficiente sisteme imunitare interne, profunde, pentru a se apăra împotriva acestui obscurantism. Dar trebuie să luptăm nu cu strigăte și acuzații, ci cu sprijinul pentru valorile noastre tradiționale”, a declarat Putin.

“Lăsați-i pe cei din Occident să facă ce vor! Noi trebuie să luăm tot ce este progresist și tot ce este mai bun care ne ajută să ne dezvoltăm, în tehnologie și în domeniul umanitar”, a remarcat Putin în 2021.

ADVERTISEMENT

Ministrul rus al justiției, Konstantin Chuichenko, a calificat interzicerea posibilității de a schimba sexul în pașapoarte și în alte documente drept unul dintre primii pași în vederea consacrării valorilor familiale în legislație.

 

 

ADVERTISEMENT