News

Putin se întâlnește cu Erdogan, în Turcia. Prima vizită oficială într-o țară NATO după invazia în Ucraina

Președintele Vladimir Putin se întâlnește cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Ce subiecte vor fi pe agenda discuțiilor
12.02.2024 | 08:55
Putin se intalneste cu Erdogan in Turcia Prima vizita oficiala intro tara NATO dupa invazia in Ucraina
Putin se întâlnește cu Erdogan, în Turcia. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Vladimir Putin se întâlnește cu Recep Tayyip Erdogan, în Turcia, fiind prima vizită oficială a liderului de la Kremlin într-o țară NATO, după invazia în Ucraina din februarie 2022.

Putin este așteptat în Turcia. Se va întâlni cu președintele Erdogan

Vizita va avea loc luni, 12 februarie, fiind confirmată de oficialii de la Ankara. De altfel, ministrul turc de Externe spunea, în urmă cu doar câteva zile, că această întâlnire ar fi trebuit să se desfășoare mai devreme.

ADVERTISEMENT

„Vizita domnului Putin a fost planificată. Ar fi trebuit să aibă loc mai devreme. Această vizită ne va da ocazia să discutăm multe chestiuni”, a declarat ministrul Hakan Fidan, potrivit AFP.

Vladimir Putin va discuta cu omologul său turc despre războiul din Ucraina, cooperarea energetică, coridorul de cereale din Marea Neagră, dar și despre situația din Gaza. Nu este prima întâlnire pe care președintele Erdogan o are cu Putin, de la începutul războiului.

ADVERTISEMENT

În septembrie 2023, cei doi au avut o întrevedere la reședința de vacanță a președintelui rus, la Soci. De altfel, de la invadarea Ucrainei, Recep Erdogan a încercat să mențină relații bune atât cu Kiev, cât și cu Rusia.

Ce spunea liderul de la Ankara, după vizita din septembrie 2023

Deși Turcia a furnizat echipamente militare Ucrainei, a votat împotriva sancțiunilor occidentale impuse Moscovei. După întâlnirea din septembrie anul trecut, președintele turc spunea că nu încurajează „abordarea negativă” a altor lideri față de Putin.

ADVERTISEMENT

„Liderii și prim-miniștrii au abordări negative față de Putin. Bineînțeles, noi nu purtăm sau reflectăm această atitudine. De asemenea, nu găsesc aceste abordări corecte, deoarece Rusia nu este o țară obișnuită”, declara Recep Erdogan.

Pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin a fost emis un mandat de arestare, în martie 2023, de Curtea Penală Internațională, pentru deportarea minorilor ucraineni în Rusia. De atunci, liderul de la Kremlin și-a redus vizitele internaționale.

ADVERTISEMENT

Ankara nu se află printre țările care au semnat acordul de recunoaștere a CPI (Curtea Penală Internațională). Prin urmare, președintele Putin se poate deplasa în Turcia fără riscul de a fi arestat.

ADVERTISEMENT