News

Cât costă un metru cub de lemn de foc în 2023. Prețul este mult mai mare decât anul trecut

Românii scot mai mulți bani din buzunare pentru a cumpăra un metru cub de lemn de foc. Cât a ajuns să coste în anul 2023
13.11.2023 | 21:15
Cat costa un metru cub de lemn de foc in 2023 Pretul este mult mai mare decat anul trecut
Cât costă un metru cub de lemn de foc în 2023. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cât costă un metru cub de lemn de foc în 2023. Iarna dă semne că se apropie, temperaturile fiind în scădere în ultimele zile. Primele ninsori deja și-au făcut apariția. Astfel, românii trebuie să se pregătească pentru sezonul rece care bate la ușă.

Cât costă un metru cub de lemn de foc în 2023

Cei care depind de lemnele de foc pentru a-și încălzi casele își achiziționează, în această perioadă, acest tip de combustibil. Însă, oamenii se plâng că prețurile sunt mult mai mari în comparație cu anul trecut.

ADVERTISEMENT

Fie că le utilizează pentru încălzirea caselor, fie că sunt folosite pentru producția de legume în solar, lemnele de foc sunt căutate. Cu cât ne apropiem de sosirea iernii, costul lor este din ce în ce mai mare, spun oamenii.

Conform statisticilor, în 2023, prețul unui metru cub de lemn este mai scump cu aproximativ 15 la sută decât anul 2022. Prin urmare, pentru a-și încălzi locuințele, românii pot scoate din buzunare chiar și peste 1.000 de lei pentru un metru cub.

ADVERTISEMENT

Mai exact, potrivit datelor Direcției Silvice, prețul la tăiere ar putea fi de 450 de lei, pentru lemnul tare. Însă, suma crește odată ce sunt adăugate cheltuielile de transport și pentru tăierea în butuci. Astfel, prețurile ar fi cuprinse între 700 și 1.000 de lei.

Pensionarii spun că nu vor putea achiziționa lemne de foc

Cele mai mari dificultăți în achiziționarea lor sunt întâmpinate de pensionarii cu venituri minime. De exemplu, un bărbat din județul Botoșani spune că din pensia lui de 1.200 de lei pe lună nu va putea să ia lemne necesare pentru a trece de această iarnă.

ADVERTISEMENT

„Eu am 1.200 de lei pensie. Medicamente la femeie, dări la stat și la facturi și mâncare. Plus lemne. Dar de unde?”, a declarat un bătrân din localitatea Coțușca, din județul Botoșani, pentru Adevărul.

Pe de altă parte, Direcția Silvică Botoșani susține că nu prețul lemnului s-a scumpit în acest an. Schimbări majore s-au înregistrat în privința serviciilor de transport și de prelucrare a lemnelor. „Prețul propriu-zis la lemn nu a crescut față de anul trecut.

ADVERTISEMENT

A crescut prețul la transport și prețul tăierii materialului lemnos pentru a fi utilizat pentru încălzire. Și asta fiindcă s-a scumpit combustibilul dar crește și salariul minim pe economie. Toate acestea se adaugă la prețul final”, au transmis reprezentanții Direcției Silvice Botoșani, conform sursei citate.

 

ADVERTISEMENT
Tags: