Agenția Națională Antidrog a emis o avertizare în urmă cu câteva zile după ce a observat că protoxidul de azot, un gaz ilariant, este folosit în timpul petrecerilor de pe litoral.
Rapoartele specialiștilor arată că în ultimii ani consumul de droguri a crescut la nivelul României, care nu mai este doar o țară de tranzit pentru droguri, ci și una de destinație.
Cosmin Prelipceanu: “Ce este protoxidul de azot?”
Radu Țincu: “Este un gaz ilariant descoperit în anii 1800 când burghezia britanică îl folosea la petreceri, dar în foarte scurt timp oamenii au observat reacții toxice. Sigur că el produce euforie, toată lumea a crezut că va avea doar un efect pozitiv, dar efectele pe termen lung sunt foarte severe.
Este o substanță anestezică, o folosim în medicină în secțiile de terapie intensivă și anestezie. Produce efecte acute, greață, tulburări de atenție, reacții la adresa creierului.
Folosirea pe termen lung a unor doze mici poate determina să anemie, este asociată cu infertilitatea, cu avortul spontan. De asemenea, este asociată cu polineuropatie, o incapacitate de coordonare a mobilității și produce un dezechilibru la nivelul creierului.
Cei care folosesc îl folosesc când sistemul nervos este în dezvoltare, iar pot apărea reacții pe termen lung, pentru că toată activitatea cerebrală este dezorganizată.”
Cosmin Prelipceanu: “Ce se întâmplă dacă este combinat cu alcoolul?”
Radu Țincu: “Reacția este una sinergică, ambele deprimă sistemul nervos central, oamenii pot să cadă, să se lovească. Conducerea de autovehicule sub influența acestor substanțe poate provoca accidente.
Studii recente ne spun că folosirea sa duce la homocisteină sau la riscul apariției de cheaguri de sânge, de tromboze. Au fost pacienți care s-au prezentat cu infarct miocardic acut după ce au tras acest gaz.”
Cosmin Prelipceanu: “Care sunt simptomele de alarmă? Când trebuie să cheme prietenii salvarea?”
Radu Țincu: “Alterarea statusului neurologic, adică din momentul în care apare starea de deprimare, somnolență, incapacitate de coordonarea, de a vorbi normal, fluent, este un semnal de alarmă pentru că s-a depășit doza toxică.
Dacă este eliberat în spații închise, există riscul de apariție a unor tulburări de respirație. Dincolo de toxicitatea acută care apare foarte rar pentru că este o cantitate foarte mică în acele baloane, este vorba de efecte pe termen lung.
În momentul în care decidem să folosim la petreceri, pe termen imediat simțim doar euforie, dar pe termen lung este prea târziu când ne vom da seama de consecințe.
Când nu vom mai putea gândi eficient sau vom avea tulburări de atenție, va fi deja prea târziu pentru că deja s-a produs o destabilizare a creierului, a funcționării acestuia.”