News

Raed Arafat a dezvăluit cauza exploziei de la Crevedia: “De acolo s-a răspândit focul”

Raed Arafat a vorbit despre principala clauză a exploziilor de la Crevedia, fiind cel mai probabil despre o țigară aprinsă care a provocat tragedia.
02.09.2023 | 14:36
Raed Arafat a dezvaluit cauza exploziei de la Crevedia De acolo sa raspandit focul
Raed Arafat a dezvăluit cauza exploziei de la Crevedia. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liderul DSU Raed Arafat anunță că explozia de la stația de gaz petrolier lichefiat de la Crevedia a fost provocată cel mai probabil de o eroare umană, în condițiile în care activitatea de acolo se desfășura în ilegalitate. Nu mai puțin de 3 oameni au murit în urma acestei tragedii și peste 50 sunt răniți.

Raed Arafat a dezvăluit cauza exploziei de la Crevedia

”Din ce am înţeles, cel puţin, a apărut o sursă de foc când ei transvazau ilegal între două maşini GPL-ul. Ce se înţelege este că probabil că a fost o ţigară. Eroarea, clar că e eroare umană. Activitatea era ilegală, era extrem de periculoasă, era o activitate care nu avea voie să se facă în acest fel acolo şi dacă a mai şi fumat cineva sau a aruncat o ţigară undeva, că dacă nu era instruit şi nu ştie că GPL-ul, fără să-l vezi, poate să fie curs undeva, să existe concentrat undeva, atunci poate că cineva a aruncat o ţigară şi de acolo s-a răspândit focul”, a declarat Raed Arafat conform Prima News.

ADVERTISEMENT

Totodată, Raed Arafat anunță că salvatorii nu au nicio vină în acest caz și că nu este corect ca cineva să-i arate cu degetul pe pompierii care au încercat să provoace dezastrul, dar au fost surprinși de cea mai puternică explozie. Asta, în condițiile în care au existat multe voci care au criticat procedurile și modul de intervenție al pompierilor, aflați în subordinea lui Raed Arafat.

”Aici nu s-au respectat legile, nu s-au respectat regulile. Eu nu arăt cu degetul vinovat, nevinovat, dar primul care răspunde este cel care nu a respectat legea. Cine nu a respectat legea, totdeauna are responsabilitatea faptică pentru că s-a declanşat un incendiu”, a completat Raed Arafat. Liderul DSU a subliniat că dacă pompierii nu ar fi intervenit exista riscul ca numărul victimelor să fie și mai mare.

ADVERTISEMENT

”Dacă vreau risc zero, înseamnă că nu mă duc la niciun caz, stau şi le spun la oameni: Staţi liniştiţi, că se rezolvă singur, focul arde singur şi se stinge, exploziile explodează până nu mai este nimic să explodeze, noi nu mergem acolo! A pus cineva întrebarea, de ce la a doua explozie, doar pompieri au fost afectaţi, niciun civil?”, a completat Arafat.

Practic, Raed Arafat este revoltat pe cei care îl acuză că a trimis zeci de pompieri spre moarte sigură, în condițiile în care a doua explozie de la Crevedia a trimis în spital aproape 40 de astfel de pompieri. ”Asta este cea mai deplasată exprimare, că aţi aruncat pompierii în foc, pompierii nu trebuia să intervină. Pompierii sunt pompieri, cuvântul pompieri se leagă de foc. Pompierul, da, trebuie să îl protejăm, trebuie să îi protejăm viaţa, pentru asta are echipamente de protecţie, pentru asta are instruire, dar nu există risc zero”, a completat Arafat.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat a explicat că fără intervenția pompierilor putea să se producă o explozie și mai puternică, astfel că daunele puteau fi mult mai mari și inclusiv numărul victimelor creștea considerabil. ”A pus cineva întrebarea oare ce fel de explozie putea să fie explozia a doua? Poate că erau două-trei cisterne deodată, poate să fie perimetrul mult mai mare. A pus cineva întrebarea, de ce la a doua explozie, doar pompieri au fost afectaţi, niciun civil?

Asta e datorită pompierilor, datorită şi faptului că a fost o insistenţă mare, inclusiv din partea mea, fără lipsă de modestie, inclusiv când am ajuns la faţa locului şi m-au auzit colegii voştri jurnalişti toţi, insistând la a scoate toţi civilii din zonă. Aveam civili care se plimbau… erau jandarmii, poliţiştii şi civilii intrau eu am casa acolo”, a comentat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Totodată, șeful DSU a menționat că existau mulți civili în acele momente care nu păreau dispuși să evacueze locul și stăteau gură cască să se uite la incendiu, drept dovadă nuntașii aflați la doar 500 de metri de locul tragediei. ”Şi la un moment dat am împins totul în spate cu jandarmii, cu poliţiştii, toată lumea a fost împinsă în spate. Altfel, noi nu aveam numai pompierii care s-au rănit şi cei doi poliţişti şi cei doi jandarmi, şi avem poate încă vreo 10-15-20 şi poate mai mult civili.

Deci toate aceste aspecte, comentându-le după, la rece, de către oameni care au stat pe margine şi au comentat şi au mâncat seminţe, poate, la televizor, asta nu înseamnă că ei au dreptate. Noi auzim nişte comentarii care pur şi simplu ne lasă blocaţi şi încercăm înţelegem cum pot să scoată astfel de inepţii zicând că pompierii s-au aruncat în foc, pompierii au fost aruncaţi în foc, pompierii nu trebuiau să intervină”, a completat Raed Arafat în direct la Prima News.

ADVERTISEMENT
Tags: