News

Raed Arafat, despre un nou val al pandemiei. “Este posibil oricând”

Raed Arafat nu exclude apariția unui nou val al pandemiei.
09.06.2021 | 23:44
Raed Arafat despre un nou val al pandemiei Este posibil oricand
ADVERTISEMENT

Tot mai mulți specialiști nu exclud apariția unui val patru al pandemiei. Cei mai mulți preconizează că acest lucru s-ar putea întâmpla în această toamnă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat spune că există această posibilitate în orice moment, dar deocamdată nu are niciun semnal.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, despre un nou val al pandemiei. “Este posibil oricând”

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a scăzut simțitor în România. Pe 9 iunie au fost raportate 140 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2. Chiar și așa, specialișii avertizează că am putea să ne confruntăm cu un val patru al pandemiei în această toamnă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat susține și el această idee, deși spune că în acest moment nu există niciun pericol.

“Fără să intrăm în speculații, posibilitatea de a apărea un nou val există oricând, prin noi variante, prin diferite metode sau situații. Se adaptează totul la situația epidemiologică, dacă începe să se agraveze, dacă începe să apară ceva. La acest moment, nu avem astfel de semnale.

ADVERTISEMENT

Noi stăm bine de ceva timp, dar avem o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim și cea mai importantă pregătire rămâne vaccinarea și respectarea regulilor”, a declarat Arafat, după ședința de Guvern, potrivit News.ro

Și în unitățile ATI situația s-a îmbunătățit simțitor. Doar 272 de persoane mai sunt internate.

ADVERTISEMENT

“Acum nu avem probleme la ATI, în multe locuri s-au dat înapoi pentru situațiile obișnuite, adică nu pentru COVID. Dar există planurile şi posibilitatea să revenim la nevoie, ne pregătim pentru readaptarea sistemului”, a mai spus Raed Arafat.

Cum se poate preveni un al val al pandemiei

Raed Arafat spune că singurul mod prin care se poate preveni valul patru al pandemiei de coronavirus este vaccinarea.

ADVERTISEMENT

“Până acum, vaccinurile au o eficiență variabilă, sunt studii care arată, unele poate mai puțin sau mai mult, dar nu înseamnă că nu au efect și nu sunt eficiente.

Se analizează dacă trebuie suplimentarea de doze cu anumite modificări. O să vedem. La acest moment, vaccinarea protejează și reduce șansa să ai o formă gravă inclusiv cu tulpina indiană, din ce știm.

Totuși, avem peste 4 milioane de oameni vaccinați care au efectul lor pentru încetinirea răspândirii virusului”, a mai declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT