Sport

Au cedat presiunilor! Motivele pentru care Raed Arafat a schimbat regulile de acces pe stadion și după ora 21:00

Autoritățile au cedat presiunilor și au hotărât să modifice prevederile regulamentare astfel încât fanii să poată rămâne în stadion până la finalul meciurilor care se încheie după ora 22:00.
28.11.2021 | 17:04
Au cedat presiunilor Motivele pentru care Raed Arafat a schimbat regulile de acces pe stadion si dupa ora 2100
Raed Arafat și revenirea fanilor pe stadioane. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 19 noiembrie, șeful Consiliului Național pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat revenirea fanilor pe stadioane. Astfel, 30% din capacitatea arenelor putea fi ocupată de persoanele vaccinate în schemă completă sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile.

Decizia privind interzicerea fanilor în tribune după ora 21:00 a creat valuri!

Însă, unul dintre punctele Hotărârii de Guvern a creat multe controverse în sportul românesc. Este vorba de regula prin care fanii au voie pe tribune doar în intervalul orar 05:00 – 21:00, în condițiile în care desfășurarea celor mai importante meciuri de fotbal ale zilei se încrucișează cu acest interval.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a ajuns la situația în care meciurile care trec, ca desfășurare, de ora 21:00, să nu poată primi fani în tribune. Oficialii și fanii cluburilor din Liga 1 au protestat vis-a-vis de această decizie, în condițiile în care considerau un non-sens regula cu intervalul orar pentru accesul fanilor în tribune.

După investirea noului guvern, decizia privind întoarcerea fanilor pe stadioane a fost ratificată de executiv, astfel că, începând de sâmbătă, 27 noiembrie, fanii puteau reveni în tribunele arenelor sportive, după o pauză de o lună.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sportului, anunț clar imediat după aprobarea noilor reguli: “Dacă programul trece de ora 21:00, nu au voie să pună în vânzare bilete”

Ministerul Sportului a clarificat în cursul zilei de vineri pentru FANATIK ce se întâmplă în cazul evenimentelor a căror desfășurare trece de ora 21:00, răspunsul fiind clar în ciuda tuturor protestelor:

“La aceste evenimente, dacă programul trece de ora 21:00, nu au voie să pună în vânzare bilete”, a fost răspunsul clar al autorităților pentru publicația noastră.

ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova a fost cel mai înverșunat club împotriva acestei reguli și oficialii echipei au pornit o inițiativă prin care să mute ora de start a derby-ului cu FCSB, de la 20:30 la 20:15, astfel încât fanii să poată asista o repriză la meci.

Au scos 5000 de bilete la vânzare la prețul simbolic de 1 leu, inițiativa fiind un protest față de ridicolul situației, cu suporteri care vor fi nevoiți să părăsească stadionul “Ion Oblemenco” la ora 21:00, adică la pauza meciului.

ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova, protest față de deciziile autorităților: “Au spus ora 21:00. Nu cred că a fost în funcţie de nimic. Nouă sună bine”

Patronul echipei, Mihai Rotaru, a avut o ieșire publică vehementă la adresa autorităților spunând că este sigur că decizia privind ora limită, 21:00, a fost votată doar pentru că suna bine, nu pe baza vreo unui criteriu:

“Este o situaţie critică, depinde ce ne dorim. Am putea să facem un efort în acest sens. Aceasta este propunerea noastră pentru această perioadă de criză. Ora maximă de desfăşurare a meciurilor să fie 19:15.

Am avut discuţii în acest sens, în acest moment, toată lumea ar fi de acord să începem meciul la 20:15. Fac apel la Ministrul Sportului, la primul-ministru, nimeni nu îţi garantează că dacă începi la ora 19:15, termini meciul până la 21:00.

Cei care au votat Hotărârea de Guvern, nu au analizat-o. Au spus ora 21:00. Nu cred că a fost în funcţie de nimic. Nouă sună bine. Vaccinaţilor le este permis după 21:00 să stea pe stradă. E un non-sens”, a fost reacția lui Rotaru.

Motivele pentru care Raed Arafat a schimbat regulile de acces pe stadion și după ora 21:00

Din informațiile FANATIK, mai multe elemente cheie au dus la schimbarea acestei decizii. Pe lângă presiunea pusă de oamenii din lumea sportului, noul Guvern a făcut această mișcare pentru a câștiga și un capital de popularitate, într-o perioadă în care credibilitatea politicului a scăzut mult.

Nu în ultimul rând, guvernanții și-au dat seama de ridicolul situației și evacuarea oamenilor din stadion la ora 21:00, astfel încât au discutat modificarea acestui punct extrem de controversat și discutat.

Raed Arafat: “S-a hotărât că persoanele respective pot arăta biletul de la meci şi să spună că se întorc de la meci”

Hotărârea de Guvern nu se modifică, în schimb Ministerul de Interne va trimite o circulară polițiștilor, astfel încât cei care au bilete la meci să poată justifica deplasarea după orele 21:00. Raed Arafat este omul care a anunțat schimbarea regulii:

“S-a discutat de meciurile de fotbal, că ele încep la ora 20:00 şi se termină mai târziu decât ora 21:00, pentru persoanele care se întorc acasă. S-a hotărât că persoanele respective pot arăta biletul de la meci şi să spună că se întorc de la meci şi că sunt pe drum acasă.

Ministerul de Interne va trimite o instrucţiune la organele de control ca să ştie de acest lucru. Nu sunt meciuri în fiecare zi, sunt puţine şi se aplica această regulă – că la întoarcerea acasă persoana arată doar biletul de la meci şi că este pe drum către casă, dar a depăşit ora limită”, a declarat Raed Arafat.

Primul meci care beneficiază de noua regulă este Universitatea Craiova – FCSB

Regula se aplică pentru toate evenimentele. Chiar dacă se termină după ora 21:00, fanii vor putea rămâne la meci până la încheierea lui. Primul meci care beneficiază de noua regulă este Universitatea Craiova – FCSB, care se desfășoară duminică, de la ora 20:15.

  • 30% din capacitatea maximă a arenelor poate fi ocupată
  • 5000 de bilete au fost puse în vânzare pentru derby-ul Universitatea Craiova – FCSB

  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – FCSB: 5,60 este cota pentru „FCSB marchează în ambele reprize”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT