News

Rafila cere iar verificări la acordarea de concedii medicale. „Casele de sănătate trebuie să evalueze”

Rafila cere să nu fie „exagerări” la acordarea de concendii medicale. „Nu vrem să transmitem mesaje în care medicii să se simtă amenințați”
06.03.2024 | 14:04
Rafila cere iar verificari la acordarea de concedii medicale Casele de sanatate trebuie sa evalueze
Rafil, a repetat că trebuie făcute verificări de către casele județene de asigurări de sănătate dacă sunt înregistrate „exagerări” în eliberarea de concedii medicale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a repetat, miercuri, că trebuie făcute verificări de către casele județene de asigurări de sănătate dacă sunt înregistrate „exagerări” în eliberarea de concedii medicale.

Certificatele de concediu și „realitatea de pe teren”

„Nu vreau să transmitem nişte mesaje în care, am citit titluri de presă, în care medicii, într-un fel sau altul, se simt ameninţaţi, dar în mod evident că, dacă un medic eliberează, ştiu eu, zeci de concedii medicale zilnic, atunci, în mod normal, cel care plăteşte, pentru că plăteşte Casa de asigurări de sănătate, trebuie să evalueze această situaţie”, a declarat Alexandru Rafila, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, Rafila a spus că în cazul în care apare o prescripție ce ar putea fi „exagerată”, Casele județene de asigurări de sănătate pot desfășura controale pentru a verifica dacă coincid eliberarea de concedii medicale  și „realitatea de pe teren a acestei decizii”.

Clujul, în topul concediilor medicale acordate

Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătătate, județul Cluj este județul în care s-au eliberat cele mai multe concedii medicale anul trecut: 201.284.

ADVERTISEMENT

„Casa de Sănătate are în atribuții toate Casele Județene, controlul prescipției concediilor medicale. Eu nu cred că topurile sunt relevante, ci activitatea de control a celor care prescriu multe concedii medicale. Poate unii au justificate, la alții sunt mai puțin justificate.

Sper că odată cu noua conducere a Casei să existe controale serioase, pentru că în trecut, numărul acestor controale a fost foarte mic. Și vă dau un exemplu. Sunt 43 de Case de Asigurări de Sănătate și într-un an de zile au făcut 50 de controale. Deci au controlat 50 de prescriptori. Deci, aici nu este ideea publicării de topuri. Ideea este să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puși”, a declarat anterior Rafila, scrie RFI.

ADVERTISEMENT

Salariile din DSP au fost mărite

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a mai spus că salariile din Direcțiile de Sănătate publică au fost mărite și nu mai există motive pentru „alte „revendicări financiare”.

„Salariile au fost mărite la nivelul salariilor de la nivelul Ministerului Sănătăţii, deci nu cred că există motive de alte revendicări. (…) Ştiu că există anumite organizaţii sindicale nereprezentative care se ocupă cu aşa ceva, dar nu cred că un om serios, care lucrează într-o Direcţie de sănătate publică, un funcţionar sau un profesionist care lucrează în Direcţiile de sănătate publică să nu aprecieze că Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României au făcut toate eforturile pentru mărirea veniturilor salariale la aceste unităţi care sunt în subordinea ministerului”, a spus Rafila.

ADVERTISEMENT