Declarațiile ministrul Alexandru Rafila vin în contextul în care acesta a cerut demisia managerului Spitalului de Psihiatrie Murgeni, pentru că, spune acesta, din cauza neglijenței acestuia au murit trei pacienți și alte câteva zeci s-au îmbolnăvit.
Ministrul sănătății a spus că managerul spitalului din Murgeni ar trebui să-și dea demisia pentru că din neglijența sa au murit trei pacienți și s-au îmbolnăvit alte câteva zeci. „Această neglijenţă a dus la apariţia unei îmbolnăviri la mai mulţi dintre pacienţi şi chiar la decesul unora dintre ei”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta a subliniat că, chiar dacă nu s-a identificat exact cauza acestor decese, cea mai probabilă cauză rămâne cea legată de consumul unor alimente.
„Nu s-a confirmat cauza, dar în mod evident că a existat un sindrom digestiv cu greţuri, cu vărsături, care a urmat consumului unor alimente. Deci eu înţeleg că nu s-a decelat agentul sau se caută în continuare, dar până la urmă examenul medico-legal va confirma pentru fiecare dintre aceşti pacienţi cauza decesului, iar probabilitatea ca această cauză a decesului să fie legată de consumul de alimente este foarte mare”, a mai spus ministrul Rafila.
Acesta a fost întrebat dacă ministerul ia în calcul emiterea unei alerte la nivel european privind alimentele consumate de pacienți, oferite de o mânăstire din județ. El a negat că ar exista o astfel de necesitate în condițiile în care nu s-au descoperit cauzele acestor decese.
„Mă îndoiesc, în primul rând, că alimentele de la mănăstire ar fi fost livrate şi în alte ţări. Nu cred că alimentele de la mănăstire au fost livrate în alte ţări. Este vorba, probabil, despre materia primă, despre peştele care a fost cumpărat de la un procesator sau de la un distribuitor, nu ştiu exact ce calitate avea acea persoană.
Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară are mecanisme prin care poate să emită astfel de alerte, dar nu avem, până în momentul de faţă, niciun rezultat toxicologic, de exemplu, sau microbiologic care să justifice aşa ceva. Încă se caută în aliment şi în probele biologice de la pacienţi, eventualul agent care a dus la îmbolnăviri şi la decesul a trei persoane”, a mai precizat ministrul Rafila.
Nu mai puțin de trei pacienți au decedat, un altul este internat în stare gravă iar alți 30 au prezentat simptome digestive după ce au consumat alimente pe bază de peşte oceanic, oferite sub formă de donaţie de reprezentanţii unei mănăstiri.
Joi, ministrul Rafila a declarat că, în opinia sa de medic, fără a avea date din rezultatele anchetei în acest caz, că nu e vorba despre o infecție bacteriană. „Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecţie bacteriană, pentru că o infecţie bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze.
Aici a fost vorba mai degrabă despre o intoxicaţie. Sigur, nu am niciun element deocamdată de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane, ori lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanţă toxică, fie că este o toxină provenită de la bacterii, poate să fie o toxină bacteriană sau o substanţă chimică”, a declarat anterior ministrul Rafila referitor la acest caz.