News

Alexandru Rafila anunță investiții de 2.2 miliarde de euro în spitalele din România. Când va fi finalizat proiectul

Ministrul PSD al sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a fost aprobat proiectul de investiții prin PNRR de 2.2 miliarde de euro.
22.02.2023 | 17:54
Alexandru Rafila anunta investitii de 22 miliarde de euro in spitalele din Romania Cand va fi finalizat proiectul
Alexandru Rafila, despre investițiile în sănătate. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În cele din urmă vor fi modernizate sau construite 27 de spitale din 17 județe, fiind vorba de opt specialități medicale diferite și de 6.540 de paturi complet echipate cu echipamente medicale noi. Rafila anunță că proiectul va fi finalizat în trei ani, iar din această sumă 200 de milioane de euro vor fi folosiți pentru digitalizare.

Alexandru Rafila, mesaj despre investiții în spitale

”Cel mai important proiect strategic în infrastructura spitalicească din ultimii 30 de ani din România a fost aprobat! Am investit foarte multe ore de muncă, alături de o echipă de profesionişti din Ministerul Sănătăţii, pentru a ne asigura că acest proiect va deveni realitate în următorii 3 ani.

ADVERTISEMENT

Ceea ce vreau să subliniez este că ne aflăm în faţa unui proiect de echipă, care nu ar fi fost posibil fără sprijinul conducerii PSD, fără munca specialiştilor în management medical şi fără implicarea şi efortul autorităţilor publice locale”, a transmis Alexandru Rafila pe Facebook.

Rafila dă asigurări că aceste proiecte vor fi finalizate în 2026, astfel că infrastructura spitalicească a României va ajunge la un nivel optim, demn de Uniunea Europeană. Rămâne de văzut, însă, dacă realitatea anului 2026 va confirma această promisiune.

ADVERTISEMENT

”Sunt convins că aceste proiecte vor reprezenta punctul de turnură în ceea ce priveşte investiţiile în sistemul public de sănătate din România. Finalizarea majorităţii acestor investiţii în anul 2026 va deschide calea dezvoltarii strategice şi planificate în infrastructura spitalicească de care este atâta nevoie în ţara noastră!”, a completat Alexandru Rafila.

În luna iulie Guvernul României anunța că peste 25 de spitale vor fi refăcute sau construite de la zero cu bani europeni. Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) era considerat și atunci colacul de salvare al țării noastre.

ADVERTISEMENT

”Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătății în anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană”, transmitea Ministerul Sănătății.

”Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional. Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.

ADVERTISEMENT

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții”, mai transmitea Ministerul Sănătății. Prioritatea Guvernului pare să fie construirea Spitalului Regional din Cluj, care va fi dotat cu 849 de paturi și va costa peste 500 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT